Íme, az ember, aki már 28-szor megmászta az Everestet

2023. május 29. 18:24

Kami Rita idén kétszer jutott fel a tibeti nyelven Csomolungmának nevezett csúcsra.

2023. május 29. 18:24
null

Serpákat és rekorder hegymászókat tüntettek ki hétfőn Nepálban a világ legmagasabb csúcsa, a 8848 méteres Mount Everest első meghódításának 70. évfordulóján. A nepáli kormány kitüntette Kami Rita serpa hegyi vezetőt, aki az idei mászószezonban kétszer is feljutott a tibeti nyelven Csomolungmának nevezett csúcsra,

egyben a legtöbbször, 28 alkalommal mászta meg a magaslatot.

Elismerést kapott Szanu Serpa is, aki a világ mind a 14 legmagasabb csúcsára kétszer ért fel.

Egyre nagyobb probléma a globális felmelegedés

A magashegyi mászók közösségének több száz tagja, serpa hegyi vezetők és tisztségviselők vettek részt az évforduló tiszteletére Katmanduban tartott gyűlésen, az ünneplők transzparenseket lengettek, miközben katonazenekari muzsika ritmusára vonultak a nepáli főváros központjába. Az ország turisztikai miniszere, Szusila Szirpali Takuri kitüntette a nepáli Hari Buda Magart, az első embert,

aki mindkét lábának térd fölötti amputálása után mászta meg az Everestet.

A himalájai hegymászószezon márciusban kezdődik és május végén fejeződik be, mert ezután a monszunszelek és az emelkedő hőmérséklet miatti olvadás túl veszélyessé teszi a hegyek megmászását. A globális felmelegedés egyre nagyobb aggodalmat jelent a hegymászóknak és azoknak, akiknek megélhetése a hegymászóturizmustól függ. Az emelkedő hőmérséklet miatt azoknak, akik eddig havon és jégen haladtak felfelé, puszta sziklákon kell majd mászniuk. Friss kutatások alapján az Everest gleccserei 2000 évnyi jeget veszítettek el az elmúlt 30 évben.

(MTI)

Nyitóképen: Kami Rita / Facebook

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bögre
2023. május 30. 19:50
szilvarozsa Magyarországon állítólag egyre kevesebb a magyar, úgyhogy mire fel van akkora arcod?
Csillagrombolo
2023. május 30. 12:16
A serpák nem tengerszinti magasságban élnek így már eleve jobban hozzá vannak szokva a magaslati viszontagságokhoz.
Akitlosz
2023. május 30. 04:37
Az oxigénpalack nélkül próbálkozók 24,3%-a sikeres.
Házam Hazája
2023. május 29. 22:58
Ez magyarra fordítva: Ha a paraszt nem szarik, a városi nem eszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!