Nem szabad félvállról venni a román nacionalisták akcióit – szakértő a Mandinernek

2023. április 13. 21:00

A KKI szakértője szerint, ha úgy alakul a politikai széljárás, akár hatalomra is kerülhetnek a román soviniszta elemek. Pászkán Zsoltot kérdeztük.

2023. április 13. 21:00
null

Ahogy portálunk is beszámolt róla, szerdán magyarellenes tiltakozással és magyarellenes rigmusokkal fogadták Novák Katalint az erdélyi Nagykárolyban, ahol részt vett Kölcsey Ferenc új szobrának felavatásán. A tüntetést a szélsőségesen magyarellenes, soviniszta Calea Neamului (Nemzet Útja) és annak vezetője, Mihai Tîrnoveanu szervezte. Lapunk megkereste Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértőjét, hogy megtudja, kik is valójában a szerdai incidens szervezői.

A szakértő elmondta, hogy a Nemzet Útja Egyesületet 2017 környékén alapították Brassóban, vezetője Mihai Tirnoveanu, egy helyi fogorvos. A szervezetet nem egy egységes tömbként kell elképzelni, hanem valójában lazán összekapcsolódó sejtek együttműködése. Hamar felhívták magukra a figyelmet magyarellenes akcióikkal: Székelyföldi településeken

magyarellenes felvonulásokat szerveztek, hasonlóan ahhoz, amit Kárpátalján csináltak az ottani magyarellenes szervezetek.

A hálózat részben ortodox, a politikai spektrum inkább baloldalán helyezkedik el, de ezzel párhuzamosan markánsan megjelenik a magyarellenesség is – magyarázta Pászkán Zsolt.

A mostani nagykárolyi esetet az is kiemeli, hogy a településen a Nemzeti Liberális Pártnak van egy magyarellenes, soviniszta magja, amelyik politikai kudarcai miatt éli ki magát a magyarellenességben, és fenn is tart egy, a helyi magyarság ellen uszító kiadványt, amely rendszeresen igyekszik felhergelni a település románságát. Nem nagy sikerrel, ahogy látszik, hiszen

a szerdai tüntetésen résztvevők többsége nem nagykárolyi volt,

hanem „import tüntetőkkel” kellett feltölteni a demonstrációt – mondta Pászkán. A településen már március 16. óta gerjesztették a feszültséget, amióta tudomást szereztek a szoboravatásról. A Tirnoveanu-féle szervezet pedig tipikusan olyan, amelyik rácsatlakozik az ilyen eseményekre.

A tüntetés egyébként azért is volt értelmetlen a szakértő szerint, hiszen sem Novák Katalin, sem egyetlen komoly politikus nem fogalmazott meg az elmúlt harminc évben területi követeléseket Romániával szemben. Ezzel szemben a román politikusok nagyon is használnak különböző irredenta szlogeneket (főleg az utóbbi időben) Moldovával, Ukrajnával, de még Magyarországgal szemben is. Erről pedig a magyarok elleni uszítással igyekeznek elterelni a figyelmet Pászkán szerint. Nemrég George Simion nyilatkozott arról, hogy „Romániának a Dnyesztertől a Tiszáig terjedő területre kellene igényt tartania”.

Pászkán Zsolt ugyanakkor figyelmeztetett, mindig óvakodni kell attól, hogy egy egyszerű vállrándítással intézzük el az ilyen ügyeket, mint a nagykárolyi. Ugyanis

Emlékeztetett, hogy Ukrajnában is az Azov, a Kárpáti Szics, és más soviniszta szervezetek nem egyszer fegyverrel léptek fel a különböző kisebbségek ellen, ahogy tették azt a háborút megelőzően Donbászban is. De Kárpátalján is történtek komoly atrocitások: magyar intézmények felgyújtása, vagy éppen helyi magyar vezető politikusok megfélemlítése. Tehát ezt soha nem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha most valóban csak egy maroknyi ember vesz részt ezeken az megmozdulásokon – fogalmazott.

Hozzátette, „sokatmondó, ahogy a román rendőrség úgymond tehetetlenül nézte a mostani tüntetésen történteket is”. Még, ha az ilyen tüntetéseken nincsenek is sokan, a helyieket ez akkor is meg tudja félemlíteni, mégiscsak kellemetlenül érzik magukat, arra kényszerítheti őket, hogy óvatosabban használják az anyanyelvüket, mert nem lehet tudni, hogy ki hallja. Esetleg gyermekeiket román iskolába íratják, hogy elkerüljék a kellemetlenséget.

Azzal kapcsolatban, hogy az ilyen szervezetek mekkora politikai befolyással rendelkeznek, azt mondta, egyelőre nincs nagy befolyásuk, ugyanakkor a nyíltan soviniszta és magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelenleg 20 százalékon áll, tehát egy meglehetősen erős párt. Nem lehet eléggé hangsúlyozni azt, hogy a román sovinizmus általában nem önmagában sovinizmus, hanem nagyon

Tehát maga mögött tudja legalább az ortodox kispapság, de sokszor az ortodox egyház magasabb rendű vezetőinek is hol hallgatólagos, hol pénzügyi, hol logisztikai támogatását. Márpedig Romániában jelenleg a legnagyobb teljesen román kézben lévő „vállalkozás” az ortodox egyház, amely óriási egybefüggő hálózattal, jelentős anyagi forrásokkal, valamint komoly logisztikai háttérrel rendelkezik. Tehát

Ha ez a hálózat egyszer úgymond szabad kezet kap, akkor abból nagyon csúnya dolgok is lehetnek – figyelmeztetett Pászkán.

Úgy folytatta, hogy azért sem szabad sohasem a látszatra adni, mivel annak ellenére, hogy látszólag az AUR-on kívül a többi román párt nem karolja fel ezeket a magyarellenes mozgalmakat, az még nem azt jelenti, hogy a román pártokban nem lennének meg – különböző arányban – a sovén elemek. Tehát nem arról van szó, hogy a sovén és nem sovén pártok állnak egymással szemben, hanem mindegyik pártban az éppen aktuális taktikai-stratégiai helyzet határozza meg, hogy ezek az elemek mennyire kerülnek előtérbe. Tehát, ha olyan széljárás, akkor akár hatalomra is kerülhetnek.

– figyelmeztetett Pászkán Zsolt. 

***

Betörték a kaput, beözönlöttek a románok az úzvölgyi temetőbe

A románok gyakorlatilag elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa-kereszteket - írja a Székelyhon.ro. A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök menekítik át a csíkszentmártoni oldalra. A magyarok félnek, többen sírva fakadtak. Néhány román felmászott a kerítésre. Zászlókat lengetnek, ünnepelnek, ünnepi beszéd hallatszik a hangfalból .

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2023. április 14. 10:44
Mindenki nézze meg a videókat a nagykárolyi eseményről. A román nacionalisták, magukból kikelve üvöltve és öklüket rázva körbevették Novák Katalint. Szégyen Magyarországra nézve, hogy erre, az államelnök biztonságát, testi épségét veszélyeztető megmozdulásra, a magyar kormány semmilyen módon nem reagált. Képzeljük el, ha a román elnököt támadnák így meg Magyarországon, mi történne? Minimum kiutasítanák a magyar nagykövetet. És olyan magyarellenes, xenofob tüntetések kezdődnének, hogy a világ csodájára járna! Ezzel szemben mit csinál Magyarország? Orbán Viktor kijelenti, hogy teljes mellszélességgel támogatja Románia schengeni csatlakozását... Hová jutottunk? Románia csicskásaivá váltunk. Még a magyar elnök megtámadását is elnézzük nekik. Magyarország elnökének megtámadása annyi, mint Magyarország megtámadása. Erre semmi reakció. Ez jelzésértékű a román államnak arra nézve, hogy akár katonailag is megtámadhatja Magyarországot, mert arra sem lesz semmi válasz.
fado
2023. április 14. 04:53
Szőrmókok
Akitlosz
2023. április 14. 00:02
Na és aztán akkor mi van, ha nem veszik félvállról a román nacionalisták akcióit? "akár hatalomra is kerülhetnek" Na és? Az RMDSZ már hatalomra került többször is Romániában. Na és? Mi előnyük származott ebből a magyaroknak? Azt nem bírták elérni 33 év alatt, hogy a románok egyáltalán megtűrjék a magyar nyelvű feliratokat.
kaszandra
2023. április 13. 23:51
Ukrajna példája, látják, hogy a nyugat félrenéz mikor láthatná, hogy bánnak a nemzeti kisebbségeikkel. Az ukrajnai háború felerősítette az amúgy is meglévő nácizmusukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!