Baljós árnyak: Európa katonai kiadásai 2022-ben meghaladták a hidegháború végi szintet

2023. április 24. 07:28

A több mint három évtizede legnagyobb növekedést Oroszország ukrajnai inváziója ösztönözte.

2023. április 24. 07:28
null

A katonai kiadások az összes kontinensen új csúcsot értek el tavaly, 2240 milliárd dollárt, ami a globális GDP 2,2 százaléka – írta a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI). Nan Tian kutató, a tanulmány egyik társszerzője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta. „Hajtja (a kiadásokat) az ukrajnai háború, amely az európai költségvetést felfelé húzza, akárcsak a megoldatlan és növekvő kelet-ázsiai feszültségek”, egyrészt Kína részéről, másrészt az Egyesült Államok és ázsiai szövetségesei közötti ellentétek miatt. A jelentés szerint az európai kontinens, az infláció levonása után,

13 százalékkal többet költött hadseregére egy olyan évben, amelyet az ukrajnai orosz támadás jellemzett.    

Ez egyrészt a legerősebb növekedés több mint 30 éve, másrészt pedig visszatérés a kiadások 1989-es szintjére, a berlini fal leomlásának évére. Ezek a kiadások a legmagasabb szintet érték el a hidegháború vége óta – vélekedett Tian. Egyedül Ukrajna hétszeresére, 44 milliárd dollárra – GDP-jének egyharmadára – növelte kiadásait. Ebbe még nem is számolják bele a külföldről érkező több tízmilliárdos fegyveradományokat.

A tendencia gyorsulhat

Az intézet becslései szerint az orosz kiadások 9,2 százalékkal nőttek.  Az európai kiadások, amelyek 2022-ben elérik a 480 milliárd dollárt, tíz év alatt már több mint harmadával nőttek, és a tendencia a következő évtizedben tovább gyorsulhat. Az 1990-es évekbeli erőteljes visszaesés után

a globális katonai kiadások a 2000-es évek óta ismét emelkednek. 

Ezeket kezdetben Kína jelentős katonai beruházásai, majd a Krím 2014-es annektálása után Oroszországgal kiújult feszültségek hajtották. Tavaly a globális kiadások 39 százaléka az Egyesült Államokra jutott. A második helyen álló Kínával (13 százalék) együtt a világ katonai beruházásainak több mint felét adják.

(MTI)

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barkasfarkas
2023. április 24. 12:58
Megint csak: nem kellett volna elhinni a történelem végét. Az megy tovább. Talán a többi szereplő sem bátorodott volna fel ennyire, és meg lehetett volna úszni (vagy későbbre tolni) az újbóli fegyverkezés korszakát.
Gonella
2023. április 24. 10:39
ez tisztán a reagen-i politika ejrópával szemben, a gazdasági kivéreztetés. eredetileg az oroszok ellen tervezték most (is) a biden-féle elme csodájaként, de ejrópa lesz az, amelyik belerokkan!! az orwelli paradigma szerint A háború: Béke. A szabadság: Szolgaság. A tudatlanság: Erő. a barát : ellenség
igort
2023. április 24. 10:30
vagy hitelből fizetnek vagy az oktatás, egészségügytől vonják meg a pénzt
B_kanya
2023. április 24. 10:07
"A jelentés szerint az európai kontinens, az infláció levonása után, 13 százalékkal többet költött hadseregére egy olyan évben, amelyet az ukrajnai orosz támadás jellemzett. " De pld. a németek a megszavazott 100 mrd euróból még alig vagy semmit sem költött el. Állítólag még a megrendelést sem adták le semmire, TALÁN már vizsgálják, mire kellene költeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!