Fokozódik a migrációs nyomás: a Frontex határőröket telepít Észak-Macedóniába

2023. április 20. 18:49

A macedón kormányfő szerint a Frontex-szel folyó együttműködéssel lehetőség nyílik a nemzetközi bűnszervezetekkel szembeni hatékony fellépésre.

2023. április 20. 18:49
null

Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex csütörtökön hivatalosan is megkezdte határőreinek telepítését Észak-Macedónia Görögországgal határos déli határvidékére, hogy segítsenek visszaszorítani az unió területére irányuló, növekvő illegális migrációt.

A szkopjei vezetés tavaly októberben kötött a Frontex-szel egy 2024 januárjáig érvényes, száznál is több határőr telepítéséről szóló megállapodást, nem sokkal azután, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása után újra megélénkült az illegális embercsempészet a déli határ mentén. A fővárosban, Szkopjéban csütörtökön tartott rendezvényen beszédet mondott Dimitar Kovacsevszki, Észak-Macedónia miniszterelnöke, aki kijelentette:

„számunkra a Frontex a határaink védelmét, országunk területi integritásának és szuverenitásának védelmét jelenti”.

Kovacsevszki szerint a Frontex-szel folyó együttműködéssel lehetőség nyílik a nemzetközi bűnszervezetekkel szembeni hatékony fellépésre.

Oliver Szpaszovszki észak-macedón belügyminiszter felszólalásában hangsúlyozta, hogy az ügynökséggel közös műveletek célja

a migrációs áramlások ellenőrzése és a határokon átnyúló bűnözés, köztük a migránscsempészet, az emberkereskedelem és a terrorizmus mint globális kihívások hatékonyabb kezelése.

Szpaszovszki rámutatott, hogy tavaly az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók csaknem fele a nyugat-balkáni migrációs útvonalon jutott át. Hans Leijtens, a Frontex igazgatója Szkopjéban egységes fellépést sürgetett, hogy a határokat ne használhassák ki azok, akik mások nyomorúságából akarnak hasznot húzni.

Az ügynökség az unió 27 tagállamán kívül Albániában, Moldovában, Montenegróban és Szerbiában is határőrizeti feladatokat lát el, az Észak-Macedóniával kötötthöz hasonló megállapodások alapján. Az ENSZ számításai szerint tavaly 60 százalékkal, az elmúlt négy év alatt pedig háromszorosára nőtt az unió területére irányuló migráció a Nyugat-Balkánon keresztül.

(MTI) 

Nyitókép: Sakis Mitrolidis / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bandi0723
2023. április 21. 07:17
Ha, Ha, Ha. Határőröket? Megfigyelőket, útjelző táblákat! Látjuk, láttuk milyen hatékonyak! A "Frontex" is, egy sóhivatal bocsánat, utazási ügynökség! Ennyi.
zakar zoltán béla
2023. április 20. 21:25
nininini
Dunhill67
2023. április 20. 21:12
mi van...már nem kell az a sok agysebész,túlkínálat van belőlük Nyugat-Európában?....és ezen nyolc évet kellett gondolkodni.....de megint a zóóóbááán
Ubulka57
2023. április 20. 20:21
Hányat ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!