Der Standard: A demokrácia jövőjéért zajlik a háború

2023. február 27. 14:06

A lap állítása szerint az utóbbi évtizedekben mindenütt visszaszorult a liberális demokrácia.

2023. február 27. 14:06
null

Amennyiben az orosz-ukrán háborúban Vlagyimir Putyin kerekedne felül, az jelzés volna az egész világ számára, hogy a nyers erő erősebb, mint a jog – jelent meg vasárnap az elemzés a Der Standard oldalán.

A cikk megemlékezik Joe Biden varsói beszédéről, amelyben az amerikai elnök az ukrajnai háborút a demokráciáért folytatott harcként határozta meg, és magabiztosan kijelentette, hogy az orosz agresszió „a világ demokráciáit erősebbé, nem pedig gyengébbé tette”. A szerző szerint ez a kijelentés nem fedi a valóságot. Szerinte

az utóbbi évtizedekben mindenütt visszaszorult a liberális demokrácia,

több kormány illiberális útra tért, illiberális demokráciák pedig nyílt autokráciákká alakultak át.

A lap közölte, hogy az arab tavaszból semmi sem maradt, hiszen Tunézia elnöki diktatúrába csúszott át. Mexikóban egy baloldali populista államfő rombolja a demokratikus ellenőrző intézményeket. Indiában a hagyományos pluralizmust egyre inkább kiszorítja a tekintélyelvű hindu nacionalizmus, ráadásul még Izraelben is a demokratikus normákat támadja egy szélsőjobboldali kormány.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. február 27. 18:07
A libsi demokrácia szorul vissza, hiszen az emberek szeretnének szabadon élni, beleértve a szólásszabadságot is másrészt nagyon utálják az amerikai libsi ideológiát és az egyre erőszakosabb amerikai megszállást. Az európai országokban a pártokat már úgy állítja össze a CIA, mint 89 előtt a szovjetek. Nem is titkolják.
nuknuk
2023. február 27. 16:32
"Demokrácia" kb. 2 500 éve nincs sehol. USA, Németország ... KÖZTÁRSASÁGOK, Anglia ... monarchia ... . Mi a lópikula a "demokráciáért" folytatott harc?
remi
2023. február 27. 16:03
Hamarosan Dél-Amerika nagyobb része is megdemokráciaexportálásra fog kerülni, a keményvonalas komcsi "új" brazil elnök az amúgy ősellenség argentinokkal a dollár szerepének megszüntetését tűzte ki célul. Ez már önmagában is megdemokráciaexportálásárt kiált.
mokány
2023. február 27. 16:00
Demokráciia export . Amerikának csak érdekei vannak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!