Újabb gyomrost adna Brüsszel az üzemanyagárnak: 32,5 forinttal emelnék a jövedéki adót

2022. december 10. 10:58

Egy olyan időszakban, amikor a brüsszeli szankciók egyébként is nagyon bizonytalanná tették a piacokat és az árak is emelkedtek.

2022. december 10. 10:58
null

Derogációs kérelmet nyújtott be Magyarország, amelyben 2023 végéig kér felmentést az uniótól az adóminimumok teljesítése alól, vagyis azon kötelezettség alól, hogy emelje az üzemanyagok jövedéki adóját” – írta meg szombaton a Világgazdaság. Mint a lap fogalmaz:

Így néz ki az adómérték jelenleg

Mint a lap fogalmaz: „hazánk a benzin esetében évek óta a minimumértékre állítja be a magyar adószintet, és fix távolságot tart a benzin és a gázolaj adómértéke között”.

Fotó: VG.hu
Fotó: VG.hu

„Ha az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar fél kérését, akkor az adó mértéke 32,5 forinttal emelkedhet” – teszik hozzá.

Így emelkednének az árak

– húzza alá a Világgazdaság.

Mint a lap tájékoztat, a derogációs kérelem elbírálásának határideje az összes megfelelő és szükséges információ beérkezését követően három hónap. Az esetleges elutasítás tehát újabb üzemanyagár-emelkedést vonhat maga után, ráadásul

– emlékeztetnek.

A Világgazdaság teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecsketenyeszto
2022. december 18. 11:46
Az EU egységesítette az üzemanyagokat érintő adókat, aminek a kormány eddig nem tett eleget. Most ezt kellene bevezetnie a sorozatos halogatás után. Ráadásul említsétek meg azt is, hogy a jövedéki adó nem rárakott adó, hanem még az is meg van adóztatva az ÁFÁ-val. Vagyis adó után is adót fizetünk szorgosan az államkasszába. Azt is mondjátok el, hogy júliusban egyszer csökkentette a kormány a jövedéki adót a piacról elmenekülő nagykereskedők miatt, de most újra visszaemelte az előtte való szintre. Miközben a fideszbirkák egyből ugranak a hírre, hogy brüsszel 30ft-ot emelne, közben fogalmuk sincs, hogy mennyit is fizetnek adóként az államnak és észre sem veszik, hogy még mindig fontosabb az adóbevétel, mint ők, a polgárok. Az ársapka alatt pedig lényegesen több volt a fogyasztás az "olcsó" 480-as üzemanyagból, így az arányosan alacsonyabb adótartalom mellett is több folyt be.
Za-za
2022. december 11. 10:27
Ez nem olyan bonyolult. Fogadja el a kormány 32.5 Ft-os emelést. A bevezetés előtt meg csökkentse ugyanennyivel a jövedéki adót. Így az emelésután ott leszünk, ahol előtte.
WLaci
2022. december 10. 15:45
Lépjetek ki, buzik :)
fabulon a bőre őre
2022. december 10. 15:29
Na, ezért siettek sapkátlanítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!