Die Presse: Magyarország féktelenül csúszik tovább az autokráciába

2022. november 25. 08:23

Az osztrák lap szerint a „mintegy 13,3 milliárd eurós támogatás elvesztése sem akadályozza meg Orbánt abban, hogy autokratikus kormányzási módját megszilárdítsa”.

2022. november 25. 08:23
null

„A magyar kormány parlamenti kontrollja már csak papíron létezik, a bíróságoké pedig jelentősen meggyengült, de még az uniós költségvetésből származó mintegy 13,3 milliárd eurós támogatás elvesztése sem akadályozza meg Orbán Viktor miniszterelnököt abban, hogy autokratikus kormányzási módját megszilárdítsa” – áll a Die Presse hasábjain.

Az osztrák lap szerint Bizottság jövő heti ülésén úgy dönt majd, hogy bár a magyar újjáépítési terv alapvetően megfelel a követelményeknek, azonban Magyarország határozatlan időre nem kapja meg az újjáépítési alapból járó 5,8 milliárd eurós támogatást. A Bizottság szerint ugyanis a magyar kormány a november 19-i határidőig nem hajtotta végre a magas szintű és széles körben elterjedt politikai korrupció elleni küzdelemre irányuló reformok listáját. Továbbá a Bizottság a jövő héten ajánlást fogad el a tagállamok pénzügyminiszterei számára, hogy ideiglenesen visszatartsák a Magyarországnak a jelenlegi 2021-2027-es költségvetési keretben járó teljes uniós kohéziós támogatás 65 százalékát – olvasható a lapban.

„Ezt a két döntést hivatalosan még nem hirdették ki, de de facto már politikai döntés született, ahogyan az néhány napja kiszivárgott a médiába a Bizottság legfelsőbb szintjéről” – írja a cikkíró. Hozzáteszi:

A kormány mégis megpróbálja pozitívan beállítani a helyzetet.

Gulyás Gergely szerint legkésőbb március 31-ig folynak majd a milliárdok Brüsszelből. „Ez jó hír Magyarország és a Bizottság számára, mert Magyarország lojális, segítőkész és jó felhasználója az uniós forrásoknak, és az európai adófizetők által befektetett pénz megfelelően lesz elköltve” – idézi Navracsics Tibort a Die Presse.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skulo
2022. november 25. 18:11
MaRha labanc! Mi nég yszer megválasztottuk. Nálatok meg drónnal megölik a politikust.
Szekértábor
2022. november 25. 16:13
Szómágia. A következőképpen működik. Ha valaki nem úgy viselkedik, ahogy a Vörösingesek szeretnék, vagyis nem hajlandó az üveggolyóit ingyen és bérmentve átadni az einstandoló Pásztor fiúknak, hanem a saját érdekei szerint ellenáll, akkor találjunk ki rá egy olyan jelzőt, ami kellően definiálatlan ahhoz, hogy cáfolni lehessen, de a továbbiakban szitokszóként alkalmazhatunk. Mondjuk: "autokratikus". Vagy "populista". Vagy "macsó". Vagy "mamihlapinatapaikus". (A nevét is írhatjuk kisbetűvel. ) A továbbiakban ezt a szitokszót kellő gyakorisággal alkalmazva az emberek ellenszenvet kezdenek érezni a megvádolttal szemben, anélkül, hogy erre értelmes magyarázatot találnának. Elvégre egy autokratikus vagy mamihlapinatapaikus illető eléggé ütnivalóan viselkedik, hát nem? Biztosan durva és kegyetlen, és, és, és... környezetszennyező is, igen. Ezek után elég, ha a Vörösingesek megvádolják, hogy mivel nem vett részt a Fűvészkerti galeri elleni verekedésben, ezért senki sem érezheti tőle biztonságban a golyóit. Bizonyíték, hogy mindenki tudja, milyen autokratikus. Ezért meg kell őt verni, és elvenni a golyóit. Mindig találunk egy-két Gerébet, akik addig rágják a gittet, amíg meg nem szavazzák ezt is.
dezilluzionista
2022. november 25. 14:55
Ajajaj.
MrStokes
2022. november 25. 12:28
Hitler Adolf szülőhazája oktat minket demokráciára. Bájos ez, akikBécsben az utcán tombolva éljenezték Hitler bevonulását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!