A németek az utolsó pillanatban manővereznének át gázról a szénre

2022. augusztus 06. 22:21

Berlin mindenáron megpróbálná pótolni a kiesett gázmennyiséget.

2022. augusztus 06. 22:21
null

Berlin rájött, hogy soha többé nem importálhat annyi energiát Oroszországból, mint az ukrajnai háború előtt, így felmerült a kérdés, hogy hogyan függetlenedjenek az orosz energiaforrásoktól. Megszületett azonban a mesterterv: újraindítják a széntüzelésű erőműveiket, a héten már bele is kezdett az energiatermelésbe néhány elavult erőmű. Az eredeti tervek szerint 2038-ig teljesen leállították volna a fosszílis forrásokra épülő energiatermelést a globális felmelegedés által amúgy is sújtott világra gyakorolt rendkívül káros éghajlati hatások miatt.

A szankciók miatti súlyos energiaválság miatt azonban az amúgy bal-zöld vezetés úgy döntött, hogy a jelenlegi körülményekre tekintettel újraindítják a szénerőműveket,

hogy felváltsák a gáztüzeléssel termelt villamosenergiát, amely Németország teljes energiaszerkezetének mintegy tíz százalékát teszi ki.

Olaf Scholz mindenkit próbált megnyugtatni, hogy átmeneti intézkedésről van szó, nem befolyásolják az ország éghajlati céljait. Majd hozzátette, hogy semmiképpen nem történhet meg, hogy a fosszilis energia, különösen a szén, újra globális reneszánszát élje. Egy német energetikai szakértő a Deutsche Wellének elmondta, hogy ezen a télen több mint 30 millió tonna kőszenet kell az országnak importálnia, hogy üzemben tudják tartani az erőműveket, ami 11 százalékos növekedés 2021-hez képet.

Európa kikötői mind telítettek, így egyelőre nem világos, mely kikötőn tudják fogadni a megnövekedett szénmennyiséget a németek,

ráadásul az országból hiányzik a szakképzett munkaerő is. 

Mivel korábban bejelentették, hogy 2038-ig fokozatosan kivonják a szenet, a belvízi hajózás rohamosan csökkentette a kapacitását. Tovább nehezíti a beszerzést a súlyos aszály is, hiszen a folyókon már alig tudnak közlekedni az uszályok, ráadásul maximum 30-40 százalékát tudják kihasználni a rakterüknek. Pedig Németország szénimportjának egyharmada eddig a Rajnán érkezett.

2021 elején egy tonna kőszén 64 dollárba, azaz közel 25 ezer forintba került a világpiacon. Most azonban már 400 dollárhoz, azaz 155 ezer forinthoz közelít az ára.

A Mehrum erőmű volt az első, melyet visszakapcsoltak, a cseh EPH energiakonszernhez tartozó erőművet tavaly év végén zárták be. A német energiaszolgáltató, az EnBW is tovább üzemeltetné egy erőművét, a további öt létesítmény túl régi és elavult ahhoz, hogy újra használatba helyezzék.

Visszatérhet a lignit is, azonban nem lesz, aki üzemeltesse az elavult létesítményeket Csakhogy nem csupán a feketeszén-tüzelésű erőműveket kell újra üzembe helyezni: a német kormány október elejére rendeletet készít a leállított lignittüzelésű erőművek újraindításáról is.

Ez érinti a brandenburgi Janschwalde erőművet is, ahol két blokkot korábban lekapcsoltak. Ha újra üzembe helyeznék őket, annyi áramot tudnának szolgáltatni, mint egy rendes atomerőmű. Azonban ha most újraindítanák, 13 millió köbméter vízre lenne szükség a gőzturbinák meghajtásához – állítja a Green League környezetvédelmi hálózat, ami tovább súlyosbíthatja a Spree folyó vízhiányát. További probléma, hogy a régi blokkok nem felelnek meg a károsanyag-kibocsátási előírásoknak, mivel az üzemeltető a teljes leállásra tekintettel nem tartotta szükségesnek a korszerűsítést. Ezenkívül hiányzik a képzett személyzet is, a korábbi munkások már más szektorban helyezkedtek el.

Kapcsolódó

Alakul a téli gázellátással kapcsolatos válsághelyzet Európában, melynek keretében kedden tanácskoztak az uniós energiaügyi miniszterek. Az Európai Bizottság a múlt héten mutatta be, milyen megszorító intézkedéseket indítványoznak. Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a Mandinernek elmondta, a gázról történő teljes leválás egyértelműen a villanyáram árának emelkedéséhez vezet majd.

, a gázról történő teljes leválás egyértelműen a villanyáram árának emelkedéséhez vezet majd.

Nyitókép: Ying Tang/AFP 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pilum
2022. augusztus 07. 22:57
Mivel termelik az energiát a német zöldek? Természetesen szénnel.
remi
2022. augusztus 07. 13:08
Ang-allah mürkül energiawendéje oda vezetett, hogy már eddig is mürkülisztánban volt a zejuban az egyik legmagasabb c02 arány egy megawattórára vetítve, ezt most fokozzák azzal, hogy a gáz- és atomerőműveket szénerőművekre cserélik. Az már csak bónusz, hogy az eddig Oroszo.-ból importált szenet sokkal silányabb kolumbiai meg hasonló termékre cserélik, amit előtte át kell úsztatni a fél világon.
zakar zoltán béla
2022. augusztus 07. 09:50
patkányetika-Bné nyomán
Ólat a trolloknak
2022. augusztus 07. 09:03
Az utolsó pillanat az kb. 8 éve tart. Dél-Amerikából hozatják a feketeszenet, hogy egy kicsit felüssék a szar lignitjüket. No meg Oroszországból, Ukrajnából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!