Román jegybanki tanácsadó javaslata az infláció ellen: A legjobb, ha elisszuk és megesszük a pénzünket

2022. június 09. 06:55

Cristian Păunescu viccelni próbált.

2022. június 09. 06:55
null

Nem jó jel, ha a Román Nemzeti Bank (BNR) szürke öltönyös, általában sótlan pénzügyi hivatalnokként megnyilvánuló legénysége kezd átmenni punkba és merész kijelentésekre ragadtatja magát, de nem kizárt, hogy a humorérzék megőrzése lehet az egyik fő támaszunk az ilyen zavaros időkben – vezeti fel az inflációról szóló cikkét a Főtér.

A pénzromlás ugyanis keleti szomszédunknál is komoly gondot jelent, és megoldás nem nagyon látszik a fizetőeszköz értékének a megőrzésére. A „legjobb” tanácsot Cristian Păunescu, a román jegybank tanácsadója adta egy szerdai szimpóziumon: a legjobb megoldás az infláció és a drágulás ellen, ha elisszuk és megesszük a pénzünk jelentős részét, aztán meglátjuk.

A pénzügyi szakember azután jutott erre a megoldásra, hogy végigvette a lehetőségeket.

Ha 14 százalékos az infláció és a bank 3 százalékos éves kamatot ad, akkor jó 10 százalékos a veszteség. Vegyünk államkötvényt? A legfrissebb ilyen értékpapír hozama egy évre 7,2 százalék, de az infláció 14 százalékos. Három évre 7,8 százalék a hozam, de vajon mennyi lesz az infláció? Ezt nem tudni. De akkor mit lehet még tenni? Tőzsdézni lehet, de ennek vállalni kell a kockázatait is. Aranyat is lehet venni, de hol tartod az aranyrudakat? Otthon? Elviszed a bankba, de a megőrzés banki költségei lényegében elviszi a nyereséged. Lehet még műalkotást, telket vagy házat venni” – fejtegette, majd jött a bombaötlet: „A 80 százalékát eliszod és megeszed, aztán lesz, ami lesz, de legalább reménykedhetsz”.

Nyitókép: MTI/EPA/Radu Vioreanu

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. június 13. 15:43
Az arany kis helyen is elfér. Nem probléma tárolni. Nem tonnányi mennyiségeket tárolnak magánszemélyek. Egy aranyérme bárhol elfér. Kettő is. Egy kiló is. Kettő is. De aki védeni akar vehet egy széfet otthonra, az csak egyszeri beruházás, nem folyamatos költség. A bankok, alapkezelők, brókercégek folyamatosan dézsmálják az ügyfeleik pénzét, szóval az nekik üzlet.
Aerion
2022. június 09. 12:35
Remélem, ezt szó szerint értik. : D
csjanos
2022. június 09. 09:45
....igaza van a bocskorosnak....utána meg majd lesz valahogy...huuuuuuu
OobOdoO
2022. június 09. 08:56
A fene, román és azt kell mondjam lehet igaza van, ha nem tudod értékállóan eltenni legalább egy ideig érezd jól magad
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!