Peszkov: Oroszország nagyon elszánt a kalinyingrádi helyzettel kapcsolatban

2022. június 24. 09:20

A „kalinyingrádi helyzet”: a szomszédos Litvánia nem enged át olyan szállítmányokat a közé és Lengyelország közé ékelődő enklávéba, amelyekben uniós szankciókkal sújtott termékek vannak.

2022. június 24. 09:20
null

Egyelőre semmilyen döntést nem hoz az orosz vezetés a kalinyingrádi helyzettel kapcsolatban, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Ugyanakkor nagyon elszántak vagyunk” – tette hozzá a szóvivő a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

A „kalinyingrádi helyzet” a következő: a szomszédos Litvánia nem enged át olyan szállítmányokat a közé és Lengyelország közé ékelődő enklávéba, amelyekben uniós szankciókkal sújtott termékek vannak.

A szóvivő azt közölte, egyelőre vizsgálják a helyzetet, és ha a végére értek, eljuttatják majd álláspontjukat az ellenfeleik számára. „Sajnálatos módon már nem a partnereink, hanem az ellenfeleink” – mondta a litvánokról. 

Hozzátette: nem zárják ki, hogy Litvánia visszavonja a korlátozást, de a Kreml a legrosszabbra készül.

Korábban némileg agresszívebbek voltak az oroszok: egy pár napos közlemény szerint Oroszország „fenntartja magának a jogot lépések megtételére nemzeti érdeke védelmében”, ha Litvánia nem oldja fel a blokádot a közeli jövőben. Oroszország „nyíltan ellenséges lépésnek” tekintik a litván döntést, mely szerintük Litvánia nemzetközi vállalásait is sérti.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ineedcoffee
2022. június 24. 15:35
törölt
kovsa
2022. június 24. 12:04
Nos, én már megint nem értek valamit. A szankciós politika, én eddig úgy gondoltam, arról szól, hogy mi, nem oroszok, nem kereskedünk az oroszokkal, bizonyos termékkőrrel. Arról, hogy az oroszok mit szállítanak, Oroszországon belül, nem rendelkeznek a szankciós tiltások. Amit a litvánok csinálnak az az orosz belső gazdaság akadályozása. Ilyen alapon azt is kontrolálhatnák, hogy mit szállítanak Moszkva és Szentpétervár között. Persze ez kicsit nehezebb lenne.
Corpus Iuris Civilis
2022. június 24. 11:54
Azt tudja valaki, hogy mi akadályozza meg Oroszországot abban, hogy tengeren vigye oda ezt a sok szart amit akar? Merthogy kalinyingrád nem egy enklávé, ahogy azt a cikk hazudja, hanem egy kikötőváros.
BBrutus
2022. június 24. 11:06
Az, hogy nem Európai és Ukrán stílusban habzó szájjal fenyegetőznek, attól még simán megtámadhatják a Litvánokat. Amelyik kutya ugat az nem harap, de amelyik csendben, de határozottan tart feléd, na azt vedd komolyan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!