Megszavazta a román parlament a magyar vonatkozású emlékművek magyar nyelvű feliratozását előíró törvényt

2022. március 08. 17:12

A jogszabályt 277-en támogatták 9 tartózkodás mellett a 329 tagú képviselőház jelen lévő képviselői közül, ellenszavazat nem volt.

2022. március 08. 17:12
null

A magyar emlékművek feliratozására vonatkozó törvénymódosítást Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője terjesztette be, aki az RMDSZ hírlevele szerint elmondta: ezzel megteremtették azt a lehetőséget, hogy a magyar vonatkozású emlékműveknek nemcsak a többségükben magyarok által lakott településeken, hanem a szórványban is, ahol a magyarok számaránya nem éri el a 20 százalékot, magyar nyelvű felirata is legyen. 

A még hatályos törvényes előírások szerint a közigazgatási egységeknek minden engedélyeztetéssel a kulturális minisztériumhoz kellett fordulniuk, a kedden megszavazott törvénymódosítással viszont lehetőség lesz arra, hogy amennyiben nem műemlékről van szó, mindezt helyi szinten intézzék.

Szabó Ödön hozzátette, hogy két fő szempontot vettek figyelembe: csökkenteni akarták a bürokráciát a köztéri alkotások engedélyeztetése terén, illetve biztosítani akarták az emlékművek magyar feliratát minden településen, ahol azok a magyar közösséghez kötődnek. 

A jogszabályt tavaly szeptemberben a szenátus is elfogadta, így már csak az államelnöknek kell aláírnia, hogy hatályba léphessen. 

(MTI)

Nyitókép: A kétkamarás román parlament együttes ülésén Bukarestben. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2022. március 09. 09:21
Már megint csak a seggüket helyezik.
Rizsa
2022. március 09. 07:05
Én igazából annak örülnék . Ha majd a Magyar kormány hozna egy olyan döntést, hogy azegykori román nyelvű táblákat és feliratokat el kell távolítani.
Akitlosz
2022. március 08. 20:09
Angol nyelvű feliratok csak ott vannak, ahol azok az angol közösséghez kötődnek? Az idegen nyelvű feliratok nem csak a helyiekhez szólnak, hanem a turistáknak is. A Louvre-ba sem a párizsiak járnak. Már csak sima üzleti érdekből is megérné a több nyelvű feliratozás. Minél elégedettebb a turista, annál szívesebben jön. Márpedig nem elégedett a magyar turista ott, ahol nincsenek magyar nyelvű feliratok magyar vonatkozású helyszíneken. A múltkor körülnéztem virtuálisan Munkács várában a google mapsszal. Sehol sem látszott magyar nyelvű felirat.
Akitlosz
2022. március 08. 20:05
Ha az ukránok is ilyen "jó fejek" lettek volna 8 éve, akkor ma nem lenne háború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!