A lengyelek békefenntartókat küldenének Ukrajnába

2022. március 16. 18:51

Kaczynski szerint a háborús bűnök megelőzése indokolná az alakulatok bevetését.

2022. március 16. 18:51
null

A háborús bűntettek megakadályozásához lenne szükség az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszióra, amelynek gondolatát Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vetette fel Kijevben – közölte szerdai sajtóértekezletén Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A szóvivő újságírói kérdésre reagálva kommentálta a biztonságért felelős kormányfőhelyettes szavait azt követően, hogy Kaczynski, valamint Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő kedden az ukrán fővárosban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel találkozott. Kaczynski a találkozót követő keddi, kijevi sajtókonferencián arról beszélt, hogy

Olyan erőről lehet szó, amely meg is tudja védeni magát a veszélyes területen – tette hozzá.

Müller – aki a keddi kijevi látogatáskor a lengyel-cseh-szlovén küldöttség tagja volt – elmondta: Kaczynski a javaslattal olyan békemisszió megalakítására szólította fel a nemzetközi közösséget, amely elsősorban az ukrajnai humanitárius folyosókat biztosítaná, és őrködne az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása felett. „A nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül, hogy az orosz katonák háborús bűnöket követnek el Ukrajna területén” – hangsúlyozta Müller. Megjegyezte, hogy az esetleg az ENSZ kötelékében létesítendő missziót Oroszország a világszervezet állandó biztonsági tanácsi tagjaként megakadályozná. „Ez vajon azt jelenti-e, hogy a nemzetközi közösségnek néznie kell gyermekek, anyák gyilkolását, hogy (...) semmit sem lehet tenni a jelenlegi működési keretek miatt?” – tette fel a kérdést Müller. Lengyelország diplomáciai erőfeszítései a legközelebbi időben arra fognak irányulni, hogy meggyőzze európai és NATO-partnereit, valamint más országok képviselőit is a misszió elindításának szükségességéről – jelentette be a szóvivő. Hozzátette: az alakulat „bizonyos, lehetőleg minél nagyobb (ország)csoport égisze alatt működhetne”, amennyiben ehhez a kijevi kormány hozzájárulna. Az alakulat küldetése nem lenne egyszerű, de működése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Ukrajna „továbbra is szuverén, területileg egységes ország lehessen” – mondta, hozzátéve:

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) március 2-án indított eljárást az Ukrajnában elkövetett feltételezett háborús bűntettek ügyében, a bizonyítékok gyűjtését a menekültek körében Lengyelország is vállalta. A békefenntartó misszió tervezetét szerdán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter bemutatta a NATO-tagállamok illetékes minisztereinek rendkívüli brüsszeli ülésén.

(MTI, fotó: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frutti
2022. március 18. 10:35
Putyin lassan ráébred, hogy igaz ő indította el a harcokat, de valamennyien tudjuk, kik a kezdeményezők, a "kiváltók". Lassan már az okok is kirajzolódnak előttünk. Ez nem az ukránok és az oroszok harca, valószínűleg egészen más, ki tudja(?) Pontosan ezért kell félretenni a hatalmi egót és megbékélni. Megegyezni és élni tovább békében az életet. És persze a szankciókat is lehet emberibbé tenni. Minden egyes orosz (sportolok, művészek, tudósok, egyszerű becsületes orosz emberek) nem felelősek a háborúért, őket nem sújthatja semmiféle negatív diszkrimináció az élet egyetlen területén sem. A kollektív büntetés elvét a törvény nem ismeri. Méltatlan! Az ártatlan orosz emberek, a nemzet jogait vissza kell adni, attól senki nem foszthatja meg őket! Ez természetesen az ukránokra is vonatkozik.
zuriktodor
2022. március 17. 10:15
Miért nem férnek a bőrükbe? Az a latorállam nem ér meg egy világháborút.
Akitlosz
2022. március 17. 03:57
Valakik nagyon nagyobb háborút akarnak.
huttentotta
2022. március 17. 01:19
A lengyel barátaink azt szeretnék, ha a Nato Oroszországig terjeszkedne. Csak azt nem gondolják bele, hogy a NATO-Oroszország közvetlen talaálkozás, az háborút jelent. Mégpedig világháborút. Oroszországot megközelíteni sem lehet a világháború veszélye nélkül. Oroszország a világ második atomhatalma. Nem lehet legyőzni atom háború nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!