Videón, ahogy az oroszok kilőnek egy Iszkander rakétát

2022. március 25. 13:39

Állítólag bevetették az oroszok az Iszkander-rakétarendszert az ukránok ellen.

2022. március 25. 13:39
null

Elkezdett egy videófelvétel keringeni a Twitteren, miszerint az oroszok kilőttek egy Iszkander-rakétát, Ukrajnát megcélozva. 

Miről is van szó, és miért kell tőle tartani?

Mint a Portfolio írja: a 2000-es évek közepétől kezdett el az orosz haderő kötelékében megjelenni a 9K720 „Iszkander” fedőnévre hallgató mobil rakétarendszer. Az új fegyverrendszerekkel a régi Scud, illetve Tocska rakétarendszereket akarták felváltani, alapvető funkcionalitását tekintve több szempontból is hasonlít elődjeire.

A rakétarendszer lelkét egy MZKT-79306-os, 8x8-as szállító-indítójármű képezi, mely egyszerre alkalmas a rakéta szállítására, tárolására és indítására is. Egy ilyen rakétarendszer a kategóriáján belül kifejezetten könnyen mozgatható csapásmérő eszköznek számít amely képes viszonylag rövid időn belül kitelepülni, célt azonosítani, rakétát indítani és pozíciót változtatni.

Az Iszkander-rendszereknek három variánsa ismert, a leggyakoribb ezek közül a 9M723-as kvázi-ballisztikus rakéta célba juttatására használatos indító. Ez a rakéta eltérő források szerint 400-500 kilométeres hatótávolsággal bír, Mach 6-7-es sebességgel (kb. 7400-8600 km/h), 6-50 kilométeres magasságban repül. A rakéta képes röppályájának módosítására is.

Az eszköz olyannyira pontos, hogy a céltévesztés általában bőven 10 méteren belül van, így a statikus eszközök (pl. épületek) mellett járműveket (pl. hajókat) is támadni lehet vele. Ezeken felül az Iszkander-rendszerek képesek a hagyományos robbanófejek mellett nukleáris és elektromágneses impulzust generáló robbanófejet is célba juttatni.

Nyitókép: Orosz védelmi minisztérium / Sputnik via AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. március 25. 16:16
Megnéztem ezt a felvételt, és az jutott eszembe, hogy szar dolog a háború. :-( Azt nem értem, hogy miért drukkolnak itt sokan az oroszoknak. Az kránokat én is utálom, mint a szart, de nekünk mindenki ellenségünk. A franciák, angolok, törökök, oroszok, németek mind kibasztak már velünk. Most éppen TALÁN jobb lenne nekünk, ha az oroszok nyernének, de ezzel a szar háborúval már így is sokat szívtunk, és még fogunk is. A helyes hozzáállás a jéghideg tartózkodás. Nem a mi háborúnk, nem mi fogunk belőle nyerni. Valamelyik köcsög nagyhatalom. Ez a szolgák hozzáállása, de nekünk csak ez a szerep jutott 2 darab Trianon után.
Paskai
2022. március 25. 15:59
Majd az angol high-tech rakéták szarrá lövik a ruszkik középkori szarait. Úvöltsetek moszkovita cenkek, hajrá!
még fokozza
2022. március 25. 15:44
Milyen fejlett ma már a technika.
files32
2022. március 25. 15:25
Küldhetne már az USA ukrajnának olyan rakétát, ami elmegy a Vörös térig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!