The New York Times: Kaczynski és Orbán az európai kemény jobboldal inspiráló alakjai lettek

2021. december 30. 12:51

A lap vendégszerzői szerint amennyiben Európa szuverenista, jobboldali vezetői sikerrel járnak, véget érhet a liberális demokrácia eddig ismert korszaka.

2021. december 30. 12:51
null

A The New York Times vendégszerzője cikkében kifejti, hogy Kaczynski és Orbán az európai kemény jobboldal inspiráló alakjaivá váltak, eközben pedig a szuverenitás, mint a politikai cselevés szervezőelve, újra előtérbe került.

A cikk főként a lengyel folyamatokra fókuszál, de kiemeli, hogy a Brexit és Donald Trump elnöksége is a szerinte megkopott nemzeti dicsőség helyreállítására történő kísérletnek számítottak. Hangsúlyozza továbbá, hogy a magyar és a lengyel vezetők példát mutatnak Éric Zemmournak és Marine Le Pennek Franciaországban, illetve Matteo Salvininek és Giorgia Meloninak Olaszországban

A szerzők – Karolina Wigura és Jaroslaw Kuisz – kiemelik, hogy az említett politikusok – a rengeteg különbség ellenére – rendelkeznek egyértelmű közös nevezővel:

a nemzeti sértettséget építeni a kontinentális kohézió rovására.

Az írás végül kijelenti, hogy amennyiben az említett jobboldali vezetők sikerrel járnak, véget vethetnek a liberális demokrácia általuk is ismert nyugati modelljének.

Kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2021. december 30. 21:50
" ......... véget érhet a liberális demokrácia eddig ismert korszaka." Igen, ezért harcolunk.
brekker
2021. december 30. 20:44
"a liberális demokrácia nyugati modelljének" Melyik modelljének, az 1960-as, '70-es, '80-as, '90-es, 2000-es, '10-es vagy '20-as modelljének?
brekker
2021. december 30. 20:37
Nem Orbán és Kaczynsky a hibás azért, mert ideológiavezérelt hülyeségeitekkel tönkreteszitek a saját országaitokat. Ők mikor szóltak bele, hogy hogyan teszitek tönkre magatokat? Nektek viszont miért kényszer, hogy mindenkinek megmondjátok a tutit, ami egyébként látványosan nem működik?
Biivisz
2021. december 30. 20:14
"... amennyiben a... jobboldali vezetők sikerrel járnak, véget vethetnek a liberális demokrácia nyugati modelljének." A "nyugati modell" jelenlegi formája már mindenképpen pusztulásra van ítélve. A kérdés csak az, minket is magával ránt, vagy még meg tudjuk vetni a lábunkat a szakadék szélén?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!