Szlovákiáért aggódik a baloldali Pravda

2021. október 29. 14:40

A lap szerint a magyar kormány szlovák ingatlanokra vágyik.

2021. október 29. 14:40
null

A baloldali Pravda cikke szerint a magyar kormány szlovák ingatlanokra vágyik. Ezért hozta létre a Középeurópai Épített Örökség Megőrző Alapítványt és nagyjából 44 millió euró értékben vagyont, aktívumokat és két állami vállalat részvényeit ruházta rá.

Orbán Viktor kormánya ugyanakkor arra készül, ami más országoknak a saját területén tilos – aggódik a lap, megjegyezve: az alapítvány a törvény értelmében jött létre, annak a döntéseire egyértelmű hatással van az állam. Az alapítvány igazgatási tanácsának tagjai ugyanis a külügyminisztérium magasrangú képviselői.

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány működése nyilvánvalóan károsítaná Magyarország és Szlovákia szomszédi kapcsolatait – fogalmaz a cikk, megemlítve ugyancsak, Magyarország lépései tulajdonképpen a szlovák kulturális örökség felvásárlásához vezetnek.

Nagy vihart kavart Szlovákiában a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tevékenysége: a kassai Szent Erzsébet-dóm mellett fekvő műemlék épület, a pozsonyi Nyerges utcában és a Védcölöp utcában lévő ingatlanok, a trencséntyeplici Vlára fürdőház, valamint az ipolysági Árpád-kori alapokkal rendelkező egykori premontrei kolostor megvásárlása.

Ivan Korčok külügyminiszter magyarázatot kért a magyar kormánytól, de nehezményezte a Termőföld Magántőkealap létrehozásának tervét is, ettől azonban elállt a budapesti kabinet.

Ivan Korčok külügyminiszter magyarázatot kért a magyar kormánytól, de nehezményezte a Termőföld Magántőkealap létrehozásának tervét is, ettől azonban elállt a budapesti kabinet.

Címlapkép: MTI – Szijjártó Péter és  Ivan Korčok

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anna bolena
2021. október 31. 18:21
Ha a szlovákok legalább megbecsülnék azt, amihez úgy jutottak hozzá, mint vak tyúk a szemhez. Itt egy példa, a Lónyai és neje, Stefánia (Rudolf trónörökös volt felesége) kastélya Oroszváron, amelyet a bencés rendre hagytak a hozzá tartozó földekkel együtt. Szlovákia kiperelte magának, de tovább rohasztja, a felújítása így egyre többe fog kerülni. https://www.youtube.com/watch?v=j8KYw5FRmo8&t=3s
Cserna János
2021. október 31. 16:52
Ha a jelzett folyamat magyar kormányzati törekvés valóban végrehajtási szakaszban, én azt üdvözlöm. Sőt, hajrá tovább!!! Jobb erre költeni a pénzt, mint ostobaságokra elszórni.
Highlander07
2021. október 29. 18:35
Ostoba :D Azok mindig is MAGYAR ingatlanok voltak, kretén, idióta, soviniszta, magyargyűlölő barom tót cikkíró!
Tádécska
2021. október 29. 16:49
A cikk szerzője Miroslav Caplovic, történész. Korábban ezredesi rangban a szlovák hadtörténeti intézet igazgatója volt. Ebben a minőségben ő vezényelte le Skultéty László hanvainak 180 év utáni kihantolását és szlovákiai újratemetését, mint ,, biztosan nem magyar" huszárét. A hungarofóbiát az apatejjel szívta magába, hiszen apja, Dusan C. oktatási miniszter és a Smer vezető politikusa volt akkor, amikor a legrosszabb volt a szlovák-magyar viszony. (Jó lenne, ha a ballibek emlékeznének arra, hogy annakidején Fico Gyucsánnyal és Bajnaival sem tudott megegyezni). A két ország viszonyának javulása után háttérbe szorult, ma nyugdíjas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!