PNL–RMDSZ-kormányról kezdődtek tárgyalások Romániában

2021. október 22. 15:46

Ez a variáció kisebbségi kormányzást eredményezne.

2021. október 22. 15:46
null

Közös, kétpárti kisebbségi kormány alakításáról kezdődtek tárgyalások pénteken Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között.

A következtetés: menni fog a közös kormányzás

Nicolae Ciuca, a PNL kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltje és Florin Citu, a PNL elnöke a PNL székházában egyeztetett Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.  A megbeszélést követen csak a két pártelnök nyilatkozott a sajtónak. Kelemen Hunor elmondta: elsősorban azt kellett megbeszélniük: tudják-e folytatni a közös kormányzást, és arra a következtetésre jutottak, hogy igen. Ezek után a két párt tárgyalóküldöttsége szombaton összeül kidolgozni a közös kormányprogramot. Ha ez sikerül, akkor nem kétséges, hogy a kormány összetételéről, a tárcák elosztásáról is meg tudnak majd egyezni – mutatott rá Kelemen Hunor.    

Citu úgy vélekedett: hétfőn véglegesítheti a miniszterek névsorát,

így Nicolae Ciuca kedden terjesztheti be az általa javasolt kabinet névsorát és programját a parlamentnek, tehát a legvalószínűbb az, hogy a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása után, csütörtökre hívhatják össze bizalmi szavazásra a két ház együttes ülését. 

Tartalékos tábornagy, mint ügyvivő   

Újságírói kérdésre válaszolva Citu tagadta, hogy pártja már alkut kötött volna a – PNL és Klaus Iohannis államfő által rendszeresen bírált – Szociáldemokrata Párttal (PSD) a kisebbségi kormány parlamenti elfogadásához szükséges támogatásról. Jelezte: a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) is

tárgyalni fognak a parlamenti többség megszerzése érdekében.

Citu szerint az USR-nek megvan a lehetősége, hogy szavazatával segítse a PNL-RMDSZ kormány beiktatását. A PNL és PSD közti állítólagos paktumra vonatkozó vádakat elhárítandó megjegyezte: azért alakult ki kormányválság Romániában, mert az USR megszavazta a PSD bizalmatlansági indítványát, és megbuktatta az általa vezetett kormányt. Klaus Iohannis államfő csütörtökön bízta meg kormányalakítással Nicolae Ciuca tartalékos tábornagyot, jelenlegi ügyvivő védelmi minisztert, akinek tíz napon belül kell bizalmat kérnie a parlamenttől az általa javasolt kormány számára.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Baranyi Ildikó

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Most80
2021. október 23. 06:25
Megalakult az e heti román kormány?
telekaszter
2021. október 22. 17:36
Hűvös lehetett a kép helyszínén..:D
Búvár Kund
2021. október 22. 17:26
Mi a faszért akar mindenáron részt venni állandóan egy eleve bukásra itélt román kormányban? Az rmdsz mindrn román pártnak csak golyófogónak és szavazógépnek kell! Mi változott bármikor is, amikor az rmdsz kormányon volt a magyarok helyzetben romániában? Max annyi, hogy többet szidják őket vagy többen rühellik.. Sokszor épp azoknak a pártoknak vannak a legkeményebb kirohanásaik ellenük, akikkel épp együtt kormányoznak. Nem beszélve arról, hogy tizenéves kornyzati pozicióból sem tudtak soha javítani sem Erdély, sem a magyar kisebbség helyzetén, de még a megítélésén sem. Pedig előttük a jó példa, hisz szerbiában például teljesen megváltozott a magyar kisebbség helyzete. Nem lehet hallanni magyarverésekröl sem. Ráadásul kormányzati szinten is bocsánatot kértek a 44-es vérengzésekért...és a magyarokkal sem úszítanak.Véleményem szerint erre romániábanus lenne fogadókészség. Én sokat járok Bihar-megyébe, de az átkagember szintjén nem tapasztaltammmég magyar gyűlöletet. Órákra, napokra otthagyhatod a hegy lábánál az autódat, fene hozzá nem nyúl..nem törik fek, nem szúrják ki a kerekét, nem rongálják meg.. A boltokban büfékben normálisak az emberrel, a hegyekben, a román pásztor sajttal, tejjel kínál...El lehet velük beszélni román-magyar-mutogatós nyelven.. Magyargyűlölet a politikus szinten és a Kárpátokon túl van..
Pelikánkutyája
2021. október 22. 16:21
Miért kell, hogy az RMDSZ 30 éve a kormányban való részvétellel a világ felé legitimálja az egyébként máig magyarellenes ( még piti zászlóügyekben is ellenséges) román kormányokat???? - miközben a magyarság száma részben az ellenséges közeg miatt rohamosan csökken - és ritka kivétellel sok helyütt már csak maradvány "rommagyarokról" beszélhetünk. A "fejlódést" nem látjuk!!! ( Hogy miért? : egyes ottani vezetők szerint pl. az RMDSZ politikusoknak, szenátoroknak adott fakitermelési engedélyért...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!