Beruházásokkal módosítaná Székelyföld etnikai összetételét Ludovic Orban

2021. augusztus 08. 20:25

A volt kormányfő szerint „ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni”.

2021. augusztus 08. 20:25
null

Beruházásokat ígért a 85 százalékban magyarok által lakott székelyföldi Hargita megyének Ludovic Orban, a vezető román kormánypárt elnöke, aki szerint „ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni” – idézte a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikust az Agerpres hírügynökség.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) élén újabb mandátumra pályázó Ludovic Orban vasárnap pártja Hargita és Kovászna megyei szervezetét látogatta meg. A Hargita megyei szervezet tisztújításán megállapította: a megyét elkerülték a beruházások. Szerinte ez azzal is magyarázható, hogy a hatalom helyi megjelenítői nem akarták a fejlesztéseket. Az RMDSZ ugyanis „jobban kézben tudja tartani a választóit, ha azok függőségi helyzetben vannak”.

Ludovic Orban úgy vélte: mindennek az alapját a beruházások, és ezeken belül is az infrastrukturális beruházások jelentik. Szerinte a Hargita megyét is átszelő Marosvásárhely-Jászvásár autópálya megépítése lehet mindennek az alapja. Ez sokkal vonzóbbá teszi majd a térséget.    

A politikus odafigyelést ígért annak érdekében, hogy minden letelepedni vágyó vállalatot Hargita megyébe irányítsanak. Kifejtette azt is, hogy „ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni (...). Ha itt termelő kapacitások alakulnak ki, és szükség lesz a munkaerőre, nyilvánvaló, hogy jönnek majd munkakeresők is. (...) Arra is gondoltam: miért ne tehetnénk Csíkszeredába valamilyen hatóság vagy országos ügynökség székhelyét” – mondta a politikus.   

 Ludovic Orban korábban pártja Kovászna megyei szervezetét látogatta meg, ahol a magyar kormány által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztő programról is nyilatkozott. Kifejtette: ha nemzetbiztonsági kérdések merülnének fel a programmal kapcsolatban, azt az illetékes szervek jelezték volna neki. Hozzátette: ő mindig ahhoz ragaszkodott, hogy ne etnikai alapon osszák a támogatásokat.    

Kérdésre válaszolva Ludovic Orban a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) olyan koalíciós partnernek mutatta be, amelyik általában betartja ígéreteit. A PNL szeptember végén tartja tisztújító kongresszusát. A párt elnöki tisztségére Ludovic Orban, a parlament alsóházának elnöke, és Florin Citu miniszterelnök pályázik.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kikicsoda
2021. augusztus 09. 21:03
Várom az ú.n. ellenzéki politikusok felháborodását, és Brüsszelben való felszólalását, a magyar kissebségek védelmében.
Fila2020
2021. augusztus 09. 12:27
A párciumot, és bánátot is igy alakították román többségűvé a szocializmus idejében.
lendvaiildiko
2021. augusztus 09. 10:11
Önmagában az európai unióban miért kell egy-egy terület etnikai összetételét megváltoztatni? Hát nem ugyanugy az eu hivatalos nyelve a magyar és a román nyelv? Egy-egy ilyen nyilatkozatnak elégnek kellene lenni a kisebbségek elleni uszítás kimondásához, Románia szankcionálásához. Ez a kijelentés annak fényében félelmet keltő, ha Románia Moldova bekebelezését végrehajtja. Ahogy Ceausescu marosvásárhelyi párttitkára mondta volt, hogy remélem én vagyok az utolsó Ungur (a párttitkár neve, illetve az ungur szó jelentése: magyar), aki betette a lábát Marosvásárhelyre. Ha betelepítik az egykori Szovjet-Moldáviabeli románokat, akkor az a teljes magyar kisebbség megsemmisülését vonja magával.
Feri70
2021. augusztus 09. 09:25
A beruházások Székelyföldre, az ott élők éltszínvonal emelkedését is fogja hozni. Kérdés, hogy a többi román lakta terület mit fog ehez szólni. Ott tényleg szegénység van. Próbálkoztak ezzel korábban is, gyárak, és katonaság telepítése. Aztán a rendszerváltás után megszüntek a gyárak, leszerelték a katonaságot, a sok román meg maradt munkanélküli a panelházakban. Mit tudott kezdeni? Irány nyugat. A székelyföldi beruházások nem fogják őket haza csábítani. Esetleg az onnan elvándorolt magyarokat, székelyeket. A fő kérdés azonban az, hogy milyen beruházásokat akar oda vinni? Gondoljunk csak az infrastruktúrára. Autópálya, vasút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!