Megint nekimentek a magyar zászlóknak a román hatóságok Székelyföldön

2021. április 15. 11:34

Csak a magyar zászlókat kell eltávolítani a székelyudvarhelyi városháza polgármesteri irodájából a Bukaresti Táblabíróság szerdán kimondott jogerős ítélete szerint.

2021. április 15. 11:34
null

Bukaresti Törvényszék 2020 júniusában első fokon a zászlókat Magyarország szimbólumainak tekintette, ezért elrendelte eltávolításukat. A másodfokon eljáró táblabíróság ezután elutasította Gálfi Árpád polgármester fellebbezését, aki úgy érvelt, hogy „a piros-fehér-zöld zászlókat Székelyudvarhely magyarországi testvértelepüléseitől kapták, és a tisztelet jeléül tűzték ki a lengyelországi, szlovákiai testvértelepülésektől kapott zászlókkal együtt”. A bírósági ítélet szerint azonban csak a magyar jelképeket kell eltávolítani.

A bíróság azt is elrendelte, hogy a polgármester fizessen 4000 lej ügyvédi díjat a felperesnek, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselőjeként politizáló Dan Tanasă vezette szervezetnek, a székelyföldi románok nevében fellépő, valójában a magyar szimbólumok és nyelvhasználat ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek (ADEC).

Dan Tanasa különösen aktív a székely városban

Az ADEC 2019-ben a székely zászlót és a városzászlót is peres úton távolíttatta el a székelyudvarhelyi városháza homlokzatáról, és bepanaszolta a polgármesteri hivatalt, mert az Udvarhely Napok plakátján csak magyarul jelent meg az esemény neve. Utóbbi keresetét mind az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mind a bíróság elutasította – emlékeztetett az ügy előzményeire a Székelyhon.ro. 

„A bíróság döntése jogerős, fellebbezésre nincs lehetőség. Jogállamban az ilyen döntéseket végre kell hajtani, még akkor is, ha nem értünk vele egyet” – kommentálta a döntést Zörgő Noémi a városháza szóvivője.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ganga1007
2021. április 18. 18:03
Nem olvastam végig az összes posztot de az lenne a kérdésem, hogy magán épületekre tilos-e kitenni a székely- és a magyar zászlót mert ha nem és azt csinálnám, hogy minden egyes magán épületre kitűzném mindkettőt, hagy virítson egész Sepsiszentgyörgy piros-fehér-zöldben és kék-aranyban. ... vagy akár egész Székelyföld, Erdély, Partium stb. úgy, hogy valamennyi rész a magyar zászló mellé tűzné a sajátját. ezzel mit tehetnének? Akárhogyan is lenne, szívesen megnézném!
galancza
2021. április 16. 07:30
Hol van az rmdsz? Miért nem szólalnak fel ez ellen minden nemzetközi fórumon, miért nem indítanak pereket Brüsszelben, Strasbourgban,Hágában? Tudom hogy az eu és az ensz nem akar foglalkozni ezzel ,de akkor is folyamatosan beszélni kéne a magyargyűlölő intézkedésekről.
Mirtilla
2021. április 15. 19:41
"...Jogállamban az ilyen döntéseket végre kell hajtani..." Jogállamban ilyen döntések nem születnek,mert ez már önmagában jogtiprás, a kisebbségi jogok semmibevétele.
borsika
2021. április 15. 17:03
Vérlázító, ahogy Brüsszel ebben az ügyben lapít. Minden fontosabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!