Minek elhagyni az EU-t, ha meg is lehet reformálni?

2021. március 12. 13:29

Az olasz és a francia jobboldal is a lengyel és magyar EU-stratégiát követi.

2021. március 12. 13:29
null

Az Economist hasábján megjelent cikk szerint az euroszkepticizmus, ahogy maga az uniós politika is, komoly változáson ment keresztül az elmúlt évek során. Egészen mostanáig

több jobboldali politikus, köztük a holland Szabadságpárt elnöke, Geert Wilders, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen és az olasz Liga első embere, Matteo Salvini is a kontinens leghangosabb EU-kritikusai közé tartoztak.

Wilders a 2017-es holland vállasztásokon már a brexit szellemében megálmodott holland „nexit” jeligével kampányolt, Le Pen az elnökválasztási hajrában nemcsak az euróövezetből, hanem az Unióból is kivezette volna Franciaországot, míg Salvini élesen kritizálta az Európai Központi Bank elnökét, Mario Draghit és belengette Olaszország szakítását az európai blokkal. 

Sokat fordult a világ, hiszen a jövő héten esedékes holland választásokon már nem központi téma az EU-ból való kilépés, a jobboldali erők inkább a radikális iszlám veszélyeire hívják fel a társadalom figyelmét. Franciaországban Le Pen egyik tanácsadója, Philippe Olivier nyíltan kijelentette, hogy az Unió elhagyása nevetséges célkitűzés, és ezt nézőpontot vallja magáénak a francia Nemzeti Tömörülés vezetője is. Olaszországban pedig akkorát fordult a kocka, hogy Salvini támogatásával miniszterelnöki pozícióba került az eurokrataként számontartott Draghi. 

Ebből is látszik, hogy

az egykor EU-ellenesnek mondott politikusok meghallgatták az emberek véleményét.

A hollandok és franciák 69 százaléka támogatja az uniós tagságot, Olaszországban azonban a koronavírus-járvány okozta társadalmi és gazdasági kihívások hatással voltak az Unió megítélésére. Az egészségügyi válság alatt már az olaszok közel fele kész lett volna elhagyni az európai együttműködést, ugyanakkor az EU gazdasági mentőcsomagja képes volt ellensúlyozni az egyre növekvő euroszkepticizmust. 

Az elmúlt évek európai folyamatai arra ösztönözték a jobboldali politikusokat, hogy belássák, az Európai Uniót nem faképnél kell hagyni, hanem belülről megreformálni.

Ezzel voltaképpen a francia, olasz és holland nemzeti erők a lengyel és magyar utat választották,

hiszen továbbra is kemény kritikával illetik az európai együttműködés intézményeit, ugyanakkor nem EU-ellenesek.

Rájöttek továbbá arra is, hogy az Unióban még mindig a nemzeti kormányoké az utolsó szó joga. Ezt a migrációs válság is alátámasztja, hiszen 2015 után az Európai Bizottság alapvetően humanitárius megközelítést próbált ráerőltetni a tagállamokra. Azonban egy idő után egyre több tagállami miniszter követelt szigorúbb fellépést a bevándorláspolitika terén, az Uniónak így végül változtatnia kellett. Ezért a legcélravezetőbb, ha az EU-kritikus politikusok most a sikeres kampányra koncentrálnak, hogy hatalomra kerülésük után végig tudják vinni azokat a reformokat, amelyeket szívesen látnának uniós szinten. 

Szemlézte Gergi-Horgos Mátyás 

Fotó: Miguel MEDINA / AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. március 20. 14:25
ha összeszedik az összes konzi pártot egy frakcióba , akkor talán összejön
barany
2021. március 20. 13:26
A magyar, lengyel, olasz (erősorrendben olasz, lengyel, magyar) nemzeti-konzervatív frakció alapítása az EU parlamentben, történelmi jelentőségű volna. Vonzóvá válhatna a nemzeti-konzervatív pártok ellenséges környezetben "szenvedő" képviselői számára, akik így elhagyhatnák az egyre balosabbá váló Néppártot. Még nagyobb jelentőségű volna a jelenleg szélsőjobboldaliként nyilvántartott pártok képviselőinek csatlakozása. Mint például Le Pen pártja, az osztrák Szabadságpárt, az AfD vagy a holland "szélsőjobboldali" pártok. Ezek a pártok valójában nem igazán szélsőségesek, de kétségtelen, hogy bizonyos korrekciókat kellene végrehajtaniuk. (E nélkül az olasz-lengyel-magyar trió nem is fogadná be őket.) Ezzel hazájukban szalonképessé és partnerképessé válnának, kitörhetnének jelenlegi elszigeteltségükből. Például Németországban az AfD néhány szamárság miatt teljesen elszigetelt, az exkommunisták sokkal szimpatikusabbak, partnerképesebbek a vezető pártok számára, mint ők. Csak összefogással lehet képes a nemzeti-konzervatív tábor az egyre erősödő balliberális, neomarxista irányzattal szemben, a "kesztyű felvételére".
Armageddon
2021. március 20. 09:42
A hollandok és franciák 69 százaléka támogatja az uniós tagságot. Nálunk sem kevesebb! Csak a vérjobberek egy része akarja a kilépést. A provinciálisabb része.
zara
2021. március 20. 09:39
németo.nélkül nem lehet...ez álmodozás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!