Bosznia visszautasítja az orosz fenyegetést a NATO-val kapcsolatban

2021. március 19. 19:28

Az orosz fél azt mondta, hogy lépni fog, ha a dél-európai állam csatlakozik az Észak-Atlanti Szövetséghez.

2021. március 19. 19:28
null

A szarajevói orosz nagykövetség közleményt adott ki pénteken a weboldalán – írta meg az Euronews. Ebben azt írták, hogy amennyiben Bosznia-Hercegovina csatlakozik a NATO, Oroszországnak „valászolnia kell tennie az ellenséges lépésre”. Hozzátették azt is, hogy nem értik, Bosznia-Hercegovina mitől fél.

A közlemény kitért arra is, hogy egyik NATO-bővítés sem javította a kapcsolatot az új tagországok és Oroszország között. Emellett még hozzátették azt is, hogy a bővítés önmagában „gyengíti a régió biztonságát és stabilitását”.

Bosznia nem ijedt meg

A boszniai tisztviselők elutasították az orosz „fenyegetést”. Željko Komšić, a horvát tag a boszniai hármas-elnökségben azt mondta, hogy ez nem csak Bosznia elleni, hanem a nyugati szövetségesek elleni fenyegetés is egyben. Mint mondta: „Nyilvánvaló, hogy Oroszország olyan geopolitikai játszmát űz, amely során meg akarja akadályozni a NATO európai bővítését”.

Az egyik boszniai kormánypárt azt nyilatkozta, hogy az oroszok közleménye egy újabb „kéretlen beavatkozás” Bosznia belügyeibe Moszkva részéről.

Az utolsó láncszemek

Bosznia-Hercegovina jelenleg tagja a NATO tagsági-ütemtervnek (NATO Membership Actionplan). Ez egy tanácsadói és támogatói program azoknak az országoknak, amelyek azt tervezik, hogy csatlakoznak az Északatlanti Szövetséghez.

Bosznián kívül Szerbia és Koszovó az utolsó olyan országok a Balkánon, amelyek még nem NATO tagok.

Címlapképen: Željko Komšić

Kép forrása: Elmen Omic / AFP

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2021. március 19. 21:56
Bosznia nyilván kapott ígéretet Erdogántól, hogy ilyen módon emberkedik! Majd meglátjuk, hogy mikor esik le nekik a tantusz, hogy át vannak baszva!!!!!
brekker
2021. március 19. 20:48
Az első világháború azért tört ki, hogy nehogy Közép-Európa és Oroszország szövetséget kössön. A németek és az oroszok saját maguk ellenségei voltak. Velünk együtt. Épeszű nemzetek ilyet nem tesznek. Csak van rá valami épeszű magyarázat, de az emberi hülyeséget és Occam borotváját hagyjuk. Itt van például az Északi Áramlat ügye, azt magyarázd meg Occam borotvájával, hacsak úgy nem, hogy elvágta.
brekker
2021. március 19. 20:31
Volt egy jó felosztás a Balkánon Oroszország és az Magyar-Osztrák Monarchia között. De aztán az angolok rájöttek, hogy nekik az nem jó, ha a Dardanellákat az oroszok ellenőrzik. Most, hogy az angolok angolosan távoztak, itt van nekünk az USA a támaszpontjával Koszovóban. Zajlik az élet a Balkánon szokás szerint.
elfújta az ellenszél
2021. március 19. 20:21
Vicces lenne, ha még egy világháború törne ki Bosznia hovatartozása miatt. Az elsőnek se volt sok értelme, a harmadiknak meg aztán végképp semmi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!