Az ENSZ követeli a mianmari kormánytagok elengedését

2021. február 04. 18:17

A délkelet-ázsiai ország hadserege hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat.

2021. február 04. 18:17
null

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Mianmar demokratikusan megválasztott vezetője, Aung Szan Szú Kjí és őrizetbe vett társai szabadon engedését követelte csütörtökön. A testület emellett mély aggodalmát fejezte ki a hadsereg által Mianmarban kihirdetett szükségállapot miatt.    

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai hangsúlyozták a demokratikus átmenet további támogatásának szükségét Mianmarban” – olvasható a 15 tagú testület konszenzussal elfogadott állásfoglalásában.    

Az ország hadserege hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat,

és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, illetve több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. A tavaly novemberben tartott választást toronymagasan Aung Szan Szú Kjí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nyerte.    

A hadsereg a hatalomátvételt követően egy évre szükségállapotot vezetett be.    

Mianmar az 1962-es katonai puccs után öt évtizedig volt katonai irányítás alatt.    

Az ENSZ BT egyébként a nap folyamán egy másik válsággóc. Líbia ügyében is döntést hozott engedélyezve a konfliktus szereplőinek közös megfigyelőmisszióját a háború tépázta országban. A misszió feladata, hogy a világszervezet támogatásával a kialkudott tűzszünetet felügyelje kezdetben egy háromszög alakú, több száz négyzetkilométeres területen a stratégiai fontosságú kikötőváros, Szirt körül, amit  a későbbiekben kiterjesztenének az ország más területeire is.    

A testület felszólította António Guterres ENSZ-főtitkárt egy belső üzenetben, hogy „gyorsan egy előreküldött csapatot hozzon létre és menesszen Líbiába”. A dpa német hírügynökség, amely betekintést nyert az iratba, úgy értesült, hogy Guterres másfél hónap múlva kell jelentést tennie az ENSZ BT-ben.    

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt.

Néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
III. Öreg Banya
2021. február 04. 18:37
Az ENSZ menjen a retkes bús picsába.
civis72
2021. február 04. 18:35
Az ENSZ követeli ? ..hűha...az már valami
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!