A Benelux-államok és a visegrádi országok együttműködése kölcsönös előnyökkel járna

2021. január 29. 15:34

Egy cseh elemzés szerint a Benelux-államok és a visegrádi országok közötti szorosabb kapcsolatok mindkét régiónak kedvezhetnek, hiszen nemcsak szakpolitikák mentén, hanem akár az uniós döntéshozásban is jobban tudnák érvényesítni érdekeiket.

2021. január 29. 15:34

A cseh Association for International Affairs tanulmánya a V4 országok és a Benelux-államok jövőbeni potenciális és szükségszerű szövetségét elemezte. Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból átalakította a közösségen belüli döntéshozatal dinamikáját.

Az egyes tagállamok koalíciós lehetőségei ugyanis folyamatosan változnak, ami kihat a szavazásokra is.

Az uniós integráció mélyülése és számos regionális együttműködés ellenére a tagállamok külön-külön is fontos szereplők, amit a koronavírus-járvány is bizonyított. Azonban az EU-n belüli nemzeti érdekek képviselete érdekében fontos, hogy a V4 országok és a Benelux-államok is támogassák egymást, a két régió szövetsége előnyös lehet a nemzeti kormányok számára.

Annak ellenére, hogy a V4 országoknak eltérő nemzeti érdekeik vannak, a kölcsönös támogatás és az együttműködés az egyetlen módja annak, hogy erőteljesen tudják érdekeiket képviselni a különböző döntéshozatalok és a brüsszeli tárgyalások során. Ugyanakkor ezek a regionális koalíciók is növekvő strukturális kihívásokkal néznek szembe, így például EU tagjainak bővülésével az egyes tagállamok relatív súlya csökkenni fog. 

A Lisszaboni Szerződés szerinti szabályok alapján a rendes jogalkotási eljárás során többségi szavazás szükséges. Blokkoló kisebbséget pedig legalább négy tagállam alkothat úgy, hogy az EU lakosságának legalább 35 százalékát képviselik. A V4-ek az uniós lakosságnak kb. 14 százaléka, míg a V4 és Benelux-államok össznépessége az EU teljes népességének 21 százaléka Éppen ezért

minden regionális együttműködésnek egy nagyobb nemzet, vagy több másik állam támogatását is el kell érnie, ahhoz, hogy képesek legyenek blokkoló kisebbséget alkotni.

Mindezek alapján a Benelux-államok és a V4-ek együttműködése a jövőben szükségszerűvé is válhat. E két csoport szövetsége ugyanis jelentős előnyökkel járhat, hiszen megoszthatják szaktudásukat és együttesen komoly tárgyalási pozíciót tudnak szerezni az EU-n belül. Aggodalomra ad azonban okot, hogy annak ellenére, hogy számos kérdésben egyetért a két partnerségi csoport, vannak kritikus területek, ahol nincs összhang. Így például a demokráciáról, a jogállamiságról és az emberi jogokról alkotott felfogás eltérő képet mutat. 

A tanulmány azonban említ néhány olyan területet, ahol hasznos lehet az együttműködés, ilyen például a digitális gazdaság, illetve az energiapolitika. Utóbbiban van a legnagyobb lehetősége, mivel a Benelux-államok, illetve a V4-ek fontosnak tartják a klímasemleges gazdaság létrehozását. Arról nem is beszélve, hogy köszönhetően a visegrádi országok és Ausztria együttműködésének az energiapolitika terén,

akár egy szerteágazóbb együttműködés is megvalósulhat a Benelux-államok, a V4 és Ausztria között. 

Szemlézte Gergi-Horgos Mátyás 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
satman11
2021. február 14. 22:45
Sikerült pillanatok alatt fossá változnod...gratula... X
Isten jobb keze
2021. február 14. 22:42
Lehetséges hogy igy van,csak Orbán Viktort nem szabad a dolgok kózelébe engedni, mert elfogja @úrni.
Mich
2021. február 14. 22:41
Az a kérdés, hogy Hollandia (de a többi is) miért ilyen ellenséges Magyarországgal és Lengyelország a szemben! A magyarázat talán az, hogy a Benelux országoknak már most túl nagy az érdekérvényesítési potenciálja, amit ráadásul éppen elsősorban a visegrádi országokkal szemben védenek és használnak ki...!
ato boldizsár
2021. február 03. 19:37
Se a román, se az osztrák nem kell bele, valóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!