Uniós főügyész: „Egyetlen EU-tagállamnak sem tiszták a kezei” 

2020. november 26. 10:40

A holland NRC Handelsblad újságírója készített interjút Laura Codruța Kövesi európai főügyésszel. Az interjúból többek között az derül ki, hogy a főügyész közvetetten az euroszkepticizmus ellen is harcolni kíván. 

2020. november 26. 10:40
null

Kövesi lesz a felelős az unión belüli korrupció és csalás elleni küzdelemért”, írja Sadée cikke bevezetőjében. Az interjú magyar vonatkozású részében Sadée felteszi a kérdést, hogy Laura Codruța Kövesi csalódott-e, amiért Lengyelország és Magyarország kategorikusan elutasítják az Európai Ügyészséget (EPPO). 

A főügyész válasza: „erről a politikai döntésről nem nyilatkozom.” 

De egy olyan országban, mint Magyarország sok az EU-s támogatásokkal történő visszaélés”, veti fel Sadée. 

Kövesi válaszában kifejti:

Amikor Romániában tevékenykedtem ügyészként a korrupció ellen, a szálak majdnem mindig átvezettek a magyar és bolgár szomszédos országokhoz. Ismerem a régiót, ez segít. De most az egész EU nevében ügyészkedem. És higgye el: egyetlen EU-tagállamnak sem tiszták a kezei.” 

Sadéé kérdésére, hogy mitől fél Magyarország és Lengyelország, miért nem akarnak beleegyezni abba, hogy az EU-s pénzeket a jogállamiság tiszteletben tartásához kössék, Kövesi ismét úgy felel, hogy „ez politikai kérdés, erről nem nyilatkozik”.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az Európai Ügyészség hogyan kíván dacolni a politikai nyomással, Köves azt felelte, hogy noha a testületnek „távol kell maradnia a mindennapi politikától, mégis

Kövesi szerint ugyanis jelenleg az „az uniós pénzügyek célszerűtlen felhasználása az euroszkepticizmus malmára hajtja a vizet”, s a főügyész azt várja a munkától, hogy az ügyészség „legalábbis részben képes lesz eloszlatni az uniós polgárok dühét.”

(Laura Codruța Kövesi a kolozsvári egyetemen végzett jogász. A főügyész volt házastársa, Kövesi Eduárd vezetéknevét nevét vette fel, amelyet ma is használ. 2006 és 2012 között Románia főügyésze, 2013 és 2018 között pedig a Románia Főügyészi Hivatala keretében működő Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezető ügyésze, 2019-től pedig az Európai Ügyészség főügyésze.)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
igort
2020. november 30. 12:05
fogadjunk, hogy még mindig nincs pasija
tigyufean
2020. november 30. 11:07
Mme Kövesi vajon gyantázza a talpát, vagy csak borotválja?
tölgy
2020. november 30. 10:57
"...egyetlen EU-tagállamnak sem tiszták a kezei." Legalább kettős célt szolgál a kijelentése: - az újonnan felállított hivatal létjogosultságát hivatott egyértelműsíteni - a pártatlanság látszatát kelti, bizonyítja az irányíthatóságának hiányát Az azonban már gáz, hogy prejudikál.
tölgy
2020. november 30. 10:54
Gonosz, de jó duma!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!