Szélsőségesség vádjával elítélték Marian Kotlebát

2020. október 13. 11:29

A radikális jobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt elnökét nem jogerősen négy év és négy hónapos szabadságvesztésre ítélték.

2020. október 13. 11:29
null

Négy év és négy hónapos szabadságvesztésre ítélte a bazini Specializált Büntetőbíróság Marian Kotlebát, a radikális jobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnökét, a párt parlamenti képviselőjét az emberi és szabadságjogok elnyomására uszító mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt – közölték hétfőn este Pozsonyban. Az ítélet még nem jogerős. Ha jogerőre emelkedik, Kotleba elveszíti képviselői mandátumát.

Marian Kotleba a bíróság előtt elmondott beszédében a vádat alaptalannak és koncepciósnak minősítette. A perben azzal vádolták, hogy 2017-ben egy besztercebányai középiskolában mintegy négyszáz vendég előtt három családnak egyenként 1488 euró értékű csekket ajándékozott. A bíróság szerint a 14 és a 88 számoknak szélsőséges jelentésük van, kapcsolatban vannak a nácizmussal. „A hatályos jogszabályokban sehol sincs megírva, hogy bűncselekményt követ el, aki egy bizonyos pénzösszeget ajándékozik családoknak” – védekezett a pártelnök.

Az említett csekkeket Kotleba március 14-én, a második világháború alatti fasiszta szlovák állam megalakulása évfordulóján adta át az érintetteknek. Kotleba és pártja nyíltan vállalja a náci Németországgal szorosan együttműködő háborús szlovák állam örökségét. „A vádat és az ellenem folyó eljárást koncepciósnak tartom. A bizonyítékokat szelektív módon válogatták ki” – szögezte le Kotleba. Hozzátette: az adománnyal csak a szegényebb családokat akarta támogatni. Marian Kotleba az esemény idején Besztercebánya megye elöljárója volt.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. október 13. 23:07
Na így tessék adakozni! Meglehetősen gyenge lábakon áll ez a vád. látszik, hogy szélsőségesen nemzetellenes bíróság hozta az ítéletet. Amúgy a 99-nek mi a jelentése? Hát csak mert csaknem az összes ár 9-esre végződik a boltokban. Tutira van valami titkos jelentése, mert a valószínűség alapján csak minden tizedik ár végződhetne 9-esre.
Kiiisteleeeki
2020. október 13. 20:08
ez már gondolatrendőrség szint. és igen, erősen koncepciós.per szaga van. függetlenül attól hogy egyetértenék e valaha bármiben ezzel az alakkal. 4 év 4 hónap egy adományért? kapjunk már a fejünkhöz, itthon rablógyilkos nem kap ennyit.
egyvilág
2020. október 13. 18:50
Egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről: https://egyvilag.hu/temakep/073.shtml Lásd benne a szélsőségekről írtakat is.
galancza
2020. október 13. 14:43
A benes dekrétumok meg rendben vannak,amelyek alapján most is folyikper magyarok ellen, meg az is hogy pár éve a magyar többségű Nagymegyeren kirúgtak egy helyi magyar eladónőt az egyik boltból mert magyarul köszönt a belépő magyar ismerősének. Galántán egy öreg magyar nénivel az egyik hivatalban nem voltak hajlandók magyarul beszélni a hivatalnokok,mire a néni bevadult,megijedtek tőle a hivatalnokok és kiderült hogy mindegyik beszél magyarul.Egyértelmű hogy azért nem akartak beszélni a nénivel magyarul mert féltek hogy kirúgták őket. Az is rendben van hogy magyar többségű településeken nem mernek magyar feiratot tenni aszlovák alá éttermekben,cukrászdákban,egyéb helyeken,mert rákuk szállnak a hatóságok. magyar többségű falu cukrászdájában 6 nyelvű az étlap, furcsa módon magyar nincs köztük.És a végtelenségig lehetne sorolni a magyargyülölő példákat, de azok nem számítanak rasszizmusnak,de de egy pénzösszeg meg igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!