Hajszál híján, de nem jutott be az RMDSZ a Brassó megyei tanácsba

2020. október 02. 13:44

88 szavazat hiányzott. A Momentum testvérpártjának nyolc tagja lesz a megyei tanácsban.

2020. október 02. 13:44
null

Nem érte el az ötszázalékos bejutási küszöböt az RMDSZ brassói tanácsosjelöltjeinek a listája, így a következő négy évben nem lesznek képviselői a Cenk alatti város magyarságának a testületben – írta meg a Maszol. 

Brassó megyében a megyei tanácsosi listákra érkezett 202 664 érvényes szavazatból 10 045-t kapott az RMDSZ tanácsosi listája, ez az össz-szavazatok 4,95%-a, tehát nem értük el az 5%-os küszöböt. 88 szavazat hiányzott ahhoz, hogy a magyar közösségnek képviselete legyen a megyei tanácsban” – írták.

A szövetség jelöltjei a városi tanácsba sem jutottak be

Brassóban 81 132 érvényes szavazatból 3 804 szavazat érkezett az RMDSZ tanácsosi listájára, ez az össz-szavazatok 4,69%-a, tehát nem értük el az 5%-os küszöböt. 253 szavazat hiányzott ahhoz, hogy Brassóban magyar képviselete legyen a közösségnek. Eszerint a brassói magyar közösség képviselet nélkül maradt Brassó önkormányzatában” – közölték a megyeszékhelyen elért eredményeket.

Az elmúlt mandátumban Toró Tamás és Barabás László személyében két RMDSZ-es tagja is volt az erdélyi nagyváros tanácstestületének, sőt utóbbi az egyik alpolgármesteri tisztséget is betöltötte. A vasárnapi helyhatósági választásokon az RMDSZ jelöltjei nem kapták meg a leadott szavazatok minimum öt százalékát, így a szövetség „kiesett” a tanácsból – írja a portál.

Eddig három RMDSZ-es tagja volt a megyei önkormányzatnak, Kovács Attilán kívül Szakál András Zsolt volt még képviselő, sőt Tóásó Imelda révén az érdekvédelmi szervezet az egyik alelnöki tisztet is betölthette. Képviselet nélkül maradt a megyei tanácsban a Brassó megyei magyar közösség – közölte közösségimédia-oldalán a szövetség Brassó megyei szervezete.

USR-PLUS

A brassói helyi tanácsban 11, a megyei tanácsban pedig 8 tagja lesz a Momentum testvérpártjának, az USR-PLUS-nak. A Transindex korábban beszámolt, hogy Kovács Attila meglátása szerint Brassó az USR-PLUS szövetség egyik kiemelkedően fontos helyszíne lett a kampányban, és nagyon nagy volt a felhajtó, mozgósító ereje a fiatalabb generáció körében, ezért sokan elmentek szavazni. „A román pártok szavazótáborának az erős mozgósítása pedig nem kedvezett a kis létszámú magyar közösségnek.”

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2020. október 03. 07:38
Hát igen! Ez történik, amikor az rmdsz magas lóról tárgyal a többi magyar párttal, és azt mondja: nem fogok össze veletek, de ha akarjátok, akkor beállhattok az én listám 180. helyére. Akkor megtörténhet, hogy azt a választ kapja, hogy NEM! Vége az egypártrendszernek, kedves rmdsz! És azért is megérdemli az rmdsz ezt a bukást Brassóban, mert megfúrták a magyarbarát polgármester George Scripcaru (akinek nagyon sokat köszönhet a brassói magyarság, például az Áprily Lajos magyar liceum visszaszerzését, a magyar nyelvű táblákat, a magyar egyházak segítését) bejutási esélyét, mert saját polgármesterjelöltet indítottak (pedig tudták, hogy semmi esélyük nincs 5 %-os magyar lakossággal), ahelyett, hogy, mint a korábbi választásokon, beálltak volna melléje, hogy győzelemre segítsék. Így ő sem lett polgármester, hanem egy genderista, Momentum-szövetséges USR-s. Megérdemelted, brassói rmdsz! Remélem ebből tanulsz is valamit, és nem utasítod el a másik két magyar párt (a valódi magyar pártok, és nem egy freeSZFE-ző, freeAkadémiázó médiát, színházigazgatókat fenntartó, és "értelmiségieket" futtató, az azonosneműek házasságát és a genderoktatást megszavazó álmagyar párt, amilyen te vagy) egyenlő alapokon nyugvó szövetségi kérelmét.
Coccothraustes
2020. október 02. 18:59
Biztos, hogy nincs meg az az 500 szavazat "valahol"? A románok, csalnak.
Magyarok Pásztora
2020. október 02. 17:05
253 szavazat hiányzott....tanul belőle az rmdsz, reméljük.
euphorbiapulcherrima
2020. október 02. 16:24
Erdélyi magyar testvéreink nem nagyon tapossák a szavazóhelyiségek küszöbét.Mi itt nem szavazhatunk helyettük !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!