Az EP nem alkuszik a jogállamiság kapcsán

2020. október 06. 13:25

A tét az, hogy január 1-jétől elérhetők lesznek-e azok a források, amelyekre nagyon számítanak a járvány által legyengült gazdaságok, írja a hvg.hu

2020. október 06. 13:25

Közös véleménycikket tett közzé a Politico brüsszeli uniós portálon az Európai Parlament négy meghatározó politikai csoportosulása, amelyek együtt a parlament jelentős többségét adják. Manfred Weber, az Európai Néppárt, Dacian Ciolos, az Európa Megújul, Iratxe Garcia Perez, a Szociáldemokraták és Ska Keller, valamint Philippe Lamberts a Zöldek részéről „Az európai értékek nem eladók” címmel pubikálták álláspontjukat – számol be a hvg.hu

A téma mindennapos az európai politikában. Javában zajlanak az Európai Parlament, a tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Bizottság között az intézményközi tárgyalások a következő hétéves költségvetésről és a 750 milliárd eurós újjáépítési alapról, amelyről júliusban egyeztek meg az állam- és kormányfők. Az egyik legnagyobb vita, hogy hozzákössék-e jogállamisági feltételekhez az uniós kifizetéseket. A soros elnökséget ellátó német kormány kompromisszumos javaslatai egyre gyengülő és nehezebben számon kérhető feltételeket és lassú eljárást tartalmaznak, ezzel szemben pedig nő az elégedetlenség. Ugyanakkor a tét az, hogy január 1-jétől elérhetők lesznek-e azok a források, amelyekre nagyon számítanak a járvány által legyengült gazdaságok.

A négy frakcióvezető írásából az derül ki, hogy nem hajlandóak belemenni egy felvizezett javaslat elfogadásába. A Parlament hozzájárulása nélkül pedig nem hozhatók meg a szükséges jogszabályok.

(hvg.hu)

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2020. október 06. 19:09
Már a cím is hazudik: az európai értékek nem eladók! Már mindent felszámoltak, ami európai érték volt! A V4 ragaszkodik az értékekhez foggal-korommel
nemecsekerno_007
2020. október 06. 18:45
Ezek már tényleg olyanok mint Moszkva volt a Szovjetunióban. A KGB kurva jó munkát végzett a hidegháború alatt a nyugat-európai egyetemeken.
jánosbácsi
2020. október 06. 18:20
Ennél sokkal fontosabb, a magyar kormányra nézve veszélyesebb dolgok hangoztak el. "Az európai értékek nem eladók ezt a közös üzenetet fogalmazta meg az Európai Parlament négy legbefolyásosabb frakciójának a vezetője egy, az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak címzett közös nyílt levélben, melyben a támogatások közvetlen kifizetésének a lehetőségét is felvetik. Áttörésnek harangozták be, mikor az EU tagállamok vezető kompromisszumra jutottak az újjáépítési tervről. Azóta viszont akadoznak a megbeszélések, túszul ejtették a nacionalista kormányok, melyek ellenzik a törekvést, hogy kapcsolat legyen a támogatások elosztása és a jogállamiság betartása között. belső piacunk fenyegetés alatt van. Azt látjuk, hogy egy maroknyi ember ellenőrzi a közpénzeket és a közbeszerzéseket, a korrupció megszokottá vált emelik ki. Elfogadhatatlan számunkra, hogy azok, akik készek aláásni a jogállamiságot, túszul ejtenék az újjáépítési tervet, és ezzel a saját érdekeiket szolgálnák az állampolgáraik érdeke helyett. Meg kell védenünk az állampolgárainkat egyes kormányok viselkedésétől azzal, hogy egy olyan rendszert hozunk létre, melyben közvetlenül kapják a támogatásokat. Egyetlen európai állampolgárt sem szabad megbüntetni azért, mert a kormányuk nem képes tiszteletben tartani és érvényt szerezni az uniónk alapelveinek."
pumuklik
2020. október 06. 18:14
A Magyar Kormány sem alkuszik az EU költségvetésről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!