Parlamenti választást tartanak Montenegróban vasárnap

2020. augusztus 25. 08:21

A közvélemény-kutatások alapján a kormánypártok tarthatják meg továbbra is a hatalmukat.

2020. augusztus 25. 08:21

A vasárnapi parlamenti választáson a valamivel több mint 540 ezer szavazó 11 párt és koalíció jelöltjei közül választhatja ki, hogy kit juttat be a 81 tagú podgoricai törvényhozásba. A Milo Djukanovic államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) 1991 óta irányítja az országot, és a felmérések szerint ez a sikerszéria most sem törik meg, a következő négy évben is DPS-kormányra lehet számítani az Adria-parti államban. Noha a vitatott egyházügyi törvény miatt a DPS veszített népszerűségéből, a legtöbb közvélemény-kutatás még mindig legalább 35 százalékos támogatottságot jósol a balközép pártnak. A legutóbbi, 2016-os választáson a DPS a voksok 45 százalékát szerezte meg, négy évvel korábban a választópolgárok 40 százaléka voksolt Milo Djukanovic pártjára.

A decemberben elfogadott egyházügyi törvény szerint a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt ők jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el. A Nyugat-barát montenegrói kormány így akarja háttérbe szorítani a szerb egyházat – vélik. A kormány szerint erről nincs szó, bár az ország vezetői többször bírálták az egyházat, mondván, nem a montenegrói, hanem a szerb érdekek mellé álltak. A jogszabály elfogadását követően hónapokig ezrek tüntettek Montenegró utcáin, a tiltakozásoknak a koronavírus-járvány, illetve az amiatt bevezetett gyülekezési és kijárási tilalom vetett végett.

Folytatódni fog az ország európai integrációja

A felmérések alapján a legnagyobb ellenzéki szövetség, a Nyugat-barát Demokraták és a Demokrata Szövetség (Demos) koalíciójára a választópolgárok 24,5 százaléka szavazhat, míg a szintén ellenzéki, szerbbarát Demokratikus Front (DF) a voksok mintegy 16 százalékára számíthat. Emellett az URA mozgalom (Egyesült Reform Akció) a voksok legalább 6,6 százalékát szerezheti meg. A törvényhozásba emellett bejuthatna még a Szociáldemokrata Párt (SDP) is. A parlamenti bejutási küszöb 5 százalék.

A nyilvánosságra hozott elemzések azt mutatják, hogy míg a jelenlegi kormánypártok támogatottsága összesen 48 százalékos, az ellenzék – ha összefogna – a szavazatok 52 százalékát tudhatná a magáénak. Akármelyik oldal is nyerne, a szerbbarát DF-et leszámítva, a várakozások szerint folytatódna az ország európai integrációja, hiszen Podgorica már mind a 33 csatlakozási fejezetet megnyitotta az Európai Unióval, hármat ideiglenesen le is zárt, és a várakozások szerint a következő EU-bővítés első kedvezményezettje éppen Montenegró lehetne. A szavazóhelyek vasárnap 7 és 20 óra között tartanak nyitva, az előzetes eredményeket késő este közlik. Az ország 2006-os függetlenné válása óta ez lesz az ötödik választás.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!