Egy csoport megpróbálta elfoglalni Líbia nagykövetségét Minszkben

2020. augusztus 27. 17:23

Fehéroroszország nem tud beavatkozni a líbiai diplomáciai képviselet belügyeibe – közölte a külügyminisztérium.

2020. augusztus 27. 17:23

Egy mintegy harminc fős csoport megpróbált behatolni csütörtökön reggel Líbia minszki nagykövetségére azzal a céllal, hogy elfoglalja a képviseletet – közölte Sztanyiszlav Kudrjasov, a líbiai diplomáciai képviselet ideiglenes ügyvivőjének biztonsági tanácsadója. Kudrjasov hozzátette, „kétségtelen”, hogy az elkövetők a tripoli székhelyű líbiai nemzeti egységkormány megbízásából cselekedtek.

Mint mondta, a támadás szervezője a korábbi katonai attasé volt, aki egy ideig ellátta a nagyköveti teendőket, míg megbízatása véget nem ért, és ekkor a nemzeti egységkormányhoz csatlakozott. Kudrjasov szerint Fehéroroszországban egy másik személy is képviseli Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormányát.

A biztonsági tanácsadó beszámolt róla, hogy segítséget kértek a fehérorosz hatóságoktól, s arról is, hogy Muhammed Asztejta líbiai ügyvivő, a Tripolival rivális kelet-líbiai vezetést képviseli, könnyebben megsérült a történtek során.

A minszki külügyminisztérium állásfoglalásában közölte, hogy Fehéroroszország nem tud beavatkozni a líbiai diplomáciai képviselet belügyeibe, és a vitás kérdések párbeszéd útján történő rendezésére sürgette a feleket. A külügyi tárca egyben azzal a kéréssel fordult a belügyminisztériumhoz, hogy erősítse meg a líbiai nagykövetség környékének védelmét.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba, az ország mély politikai és gazdasági válságba sodródott. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Halífa Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi, míg az Ankara által támogatott tripoli egységkormány ellenőrzése gyakorlatilag csak a fővárosra és a környező területekre terjed ki.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2020. augusztus 28. 09:02
Színes majdantavasz, 10 évvel Kadhafi után...
luisbathhelena
2020. augusztus 28. 07:45
Ezért fontos sokaknak a káosz. Mert ott bármi megtortenhet
Newman
2020. augusztus 27. 23:41
Pont az kellett nekik??! Nem egy SAMSUNG márkabolt?!! A fene a gusztusukat! :))
elfújta az ellenszél
2020. augusztus 27. 18:17
Belaruszra is ez a sors várhat. Csinálnak egy bábkormányt a lengyelek és litvánok nyugaton és északon, keletről a nagytesó, Minszk meg független városállamnak kiáltja ki magát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!