Financial Times: A járvány veszélyezteti Olaszország EU-tagságát

2020. április 06. 14:35

Hacsaknem határozottan lép valamit az EU, Olaszország véglesen hátat fordíthat az Uniónak a lap szerint, ugyanis még az EU-párti olaszok is csalódtak Brüsszelben és az észak-európai országokban.

2020. április 06. 14:35

„A pártom egy Európa-párti, most pedig olyan üzeneteket kapok a párttársaimtól, hogy miért is akarunk az EU-ban maradni, amikor az használhatatlan?” – mondja a Financial Times-nak Carlo Calenda volt olasz miniszter, hazája állandó képviselője az EU-nál. 

Az eddig 15 ezer áldozattal járó járványt tetézi a gazdasági recesszió, s Olaszország elhagyatva érzi magát. 

Calenda hozzáteszi: „masszív változás van folyamatban Olaszországban. Európa-pártiak ezrei változtatják meg álláspontjukat.”

Sergio Mattarella olasz elnök is figyelmeztetett, hogy ez a válság az EU-t is veszélyeztetheti.

Ahogy a Financial Times fogalmaz: „sokan érzik most úgy Rómában, hogy ha az észak-európai országok nem tesznek komoly lépéseket, akkor Olaszország örökre hátat fordít az európai projektnek.”

A Tecnè közvélemény-kutató cég szerint ma az olaszok 67 százaléka szerint hátrányos hazájának az EU-tagság, miközben ez az arány 2018 novemberében még „csak” 47 százalék volt.
 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. április 07. 19:04
Lehet, hogy a koronavírus elviszi az Európai Úniót is? Mert nincs senkinek szüksége rá? Mivelhogy semmit sem tudtak segíteni a bajba jutott országokban?
Spiltyu
2020. április 07. 16:47
Most nagyon kellene ide Juncker és Schulz... pikk-pakk rendet tenne itt!
Cassi
2020. április 07. 10:17
Kiléphetnek az olaszok az EU-ból, de nagy meglepetésként éri majd őket, hogy mennyit is ér az olasz líra valójában. A korhadt olasz gazdaságot az euró tartja a víz felett, most van 130+%-os adósságrátájuk, kilépés után lenne vagy 250%. Görögország turbó. Nem kellett volna belépniük az euróövezetbe, igen, beleléptek ebbe a történelmi csapdába, de most már csak akkor léphetnek ki, ha felvállalják a gazdasági katasztrófát.
12345
2020. április 07. 10:10
Fianancial Times hazudik! Nem a járvány veszélezetetei az olasz EU tagságot hanem az alkalmat EU vezetés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!