Deutsch: Havi kilenc eurót megér az európai jövő

2020. február 12. 10:31

Ursula von der Leyen több, a klímaváltozás elleni harcra felhasználható pénzt, Weber a befizető országok körüli viták befejezését, Ciolos szigorú jogállamisági kereteket szeretne – hangzott el szerda délelőtt az Európai Parlamentben.

2020. február 12. 10:31
Greczula Levente László

Szerda reggel az Európai Unió többéves költségvetése volt a téma az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban. Az uniós büdzsé (MFF) kapcsán hamarosan egy tanácsülésre is sor kerül majd. Az Európai Parlament tárgyalócsoportja a tagállami GNI (bruttó nemzeti össztermék) 1,3%-ának megfelelő befizetéseket szeretne elérni. Feltűnést keltett, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nem jelent meg az ülésen.

Von der Leyen: A polgároknak a klímavédelem a legfontosabb

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitóbeszédében azt mondta: jók a kilátások a jövő heti találkozóra a Tanáccsal, mert alapvető az egyetértés stratégiai kérdésekben. „Ha nincs megállapodás a költségvetést illetően, akkor az nem léphet életbe jövőre” – emlékeztetett Von der Leyen. Ebben az esetben egyébként egy évvel meghosszabbodik a jelenlegi költségvetés hatálya. 

Von der Leyen kijelentette: egyensúlyt kell találni a régi és az új prioritások között. Mint mondta, néhány ország jogosan védelmezné a kohéziós politikát, másoknak pedig a Közös Agrárpolitika (KAP) a legfontosabb, és nekik is igazuk van. A főkomisszár kijelentette: ugyanezt az elhivatottságot akarja látni az új prioritások védelmében is. Ezek között említette például a kutatási támogatások megnövelését, a migráció okainak kezelését, és a biztonság- és védelempolitikát. 

A polgároknak látniuk kell, hogy képesek vagyunk cselekedni a klímaváltozás ellen, mert számukra ez a legfontosabb prioritás” – jelentette ki Ursula von der Leyen, aki szerint a Green New Deal is ezeknek a tárgyalásoknak a sikerességén múlik. Emlékeztetett: személy szerint nem fog olyan megállapodást elfogadni, ami nem garantálja, hogy a források legalább 25%-át a klímavédelemre lehet fordítani. 

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: a Green New Dealt csak a polgárokkal együtt lehet végrehajtani, ezért olyan helyzetet szeretnének teremteni, amivel mindenki csak nyerhet. „Tudjuk, hogy a tárgyalások nem lesznek egyszerűek, és hogy a Brexit után kevesebb erőforrás áll rendelkezésünkre” – mondta Von der Leyen, aki hozzátette: egyre több az olyan kihívás, amivel a tagállamok egyedül nem tudnak megbirkózni. De tudjuk, hogy a polgárok nem lesznek megértőek, ha nem sikerül megállapodásra jutni – összegzett Ursula von der Leyen. 

Weber: Fel kell lépni a korrupció ellen

Felszólalásában Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője megjegyezte: sajnálja, hogy nincs itt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Weber szerint az új költségvetéssel kapcsolatban három prioritás van: a korrupció elleni küzdelem, illetve a meglévő és jövőbeli források megőrzése. Mint mondta, azt nem lehet sokáig csinálni, amit a finn elnökség tett, hogy megígérnek tízezer Frontex-ügynököt, aztán harmadolják az erre fordítható összeget. 

Manfred Weber ismét elmondta: fejezzék be a nettó befizetőkről szóló vitát. Példaként azt említette, hogy a határvédelemre fordítandó összegekből Németország vagy Hollandia semmit sem lát viszont, de a biztonságos határokból ők is profitálnak. Megjegyezte: ha az Unió enged a populistáknak, azok egyre erősebbé válnak. 

Perez: Európának a fenntarthatóság élharcosává kell válnia

Iratxe García Perez, a szociáldemokraták frakcióvezetője hangsúlyozta: kulcsfontosságú pillanat a mostani, mert a 2050-es célok teljesíthetősége is nagyban múlik a mostani tárgyalások végeredményén. Mert Európának át kell alakulnia – jelentette ki García Perez. Az öreg kontinensnek vezető szerepet kell vállalnia a fenntarthatóság terén a világban, az új költségvetésnek pedig egy olyan megállapodásnak kell lennie, amiben nincsenek nyertesek és vesztesek. 

Ciolos: A jogállamiságnak fontos szerepet kell játszania a pénzek elosztásánál

Dacian Ciolos, a Renew Europe frakcióvezetője rámutatott: Európának ma több válságra is reagálnia kell, amikre a tagállamok maguktól nem tudnak. Ciolos szerint három nagyon fontos szempontot kell mindenképpen szem előtt tartani: a hitelesség szempontjából elengedhetetlen, hogy olyan költségvetést szavazzanak meg, ami pénzügyileg lehetővé teszi az uniós célok elérését; az Uniónak szilárd saját pénzügyi erőforrásokra van szüksége; és a jogállamiság kérdésének is előtérbe kell kerülnie a pénzek elosztásánál. 

Gyöngyösi: Kohézió nélkül nincs versenyképesség

A vita egyik magyar felszólalója, a jobbikos Gyöngyösi Márton szerint is kár, hogy Charles Michel tanácselnök nincs jelen a vitán. Mint mondta, nagy örömére szolgál, hogy az Unió ambiciózus célokat fogalmaz meg olyan területeken, mint a versenyképesség, és nagyon szerencsétlen lenne, ha nem tudna időben életbe lépni az új költségvetés. Gyöngyösi ugyanakkor kihangsúlyozta: nagyon jó, hogy Von der Leyen szerint fontos az egyensúly a régi és az új célok között, de az egyik legrégebbi cél, a kohézió még mindig nem valósult meg. A jobbikos képviselő szerint addig, amíg ilyen társadalmi és fizetésbeli különbségek léteznek Európában, nem lehet versenyképességről beszélni.

Deutsch: A finn elnökség gyengén teljesített

Deutsch Tamás felszólalásában kijelentette: a finn soros elnökség nagyon elrontotta a költségvetési tárgyalásokat. „Finoman szólva szuboptimális teljesítményt nyújtottak” – fogalmazott a magyar képviselő, aki szerint tisztességtelen és igazságtalan, hogy a költségvetési javaslat a szegényebb országoktól a gazdagok felé irányítja a pénzeket. 

A legnagyobb és a legkisebb költségvetési javaslat tartalma között háromszázötven milliárd euró a különbség, ami talán soknak tűnik, de valójában azt jelenti, hogy az európai állampolgároknak havi kilenc eurót kellene befizetniük a közös költségvetésbe – mutatott rá Deutsch. „Ennyit megér az európai jövő” – zárta felszólalását a képviselő.

(Nyitóképünkön: Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.)

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2020. február 13. 11:42
"Deutsch: Havi kilenc eurót megér az európai jövő" Mindegy is, hogy 9 euró vagy 9 millió. A politikusoknak semmi sem drága, csak a köz fizesse, és őket is. Főleg őket. Mennyibe is jön egy-egy képviselő úgy cakompakk nekünk egy évben? És mit is kapunk ezért?
Vakfolt
2020. február 12. 22:46
"Ha nincs megállapodás a költségvetést illetően, akkor az nem léphet életbe jövőre - emlékeztetett Von der Leyen. Ebben az esetben egyébként egy évvel meghosszabbodik a jelenlegi költségvetés hatálya." Mivel az angolok még egy évig perkálnak, ez lenne a legjobb.
kunfia2
2020. február 12. 21:46
"tisztességtelen és igazságtalan, hogy a költségvetési javaslat a szegényebb országoktól a gazdagok felé irányítja a pénzeket. " Ugyanez a politika itthon nem baj?
BőröndÖdön
2020. február 12. 20:18
Fürtomi,miért vagy ennyire undorító ?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!