Ciolos: Nem elég a 7-es cikkely szerinti eljárás

2020. február 11. 11:48

A Renew Europe frakcióvezetője szerint kulcsfontosságú, hogy az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kössék.

2020. február 11. 11:48
Greczula Levente László

Az európai közös költségvetés nem a szuverenitásról, hanem a szabályokról és az értékekről szól” – jelentette ki strasbourgi sajtótájékoztatóján Dacian Ciolos, a Momentumnak is otthont adó Renew Europe frakció vezetője. Ciolos szerint kulcsfontosságú lenne, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben jogállamisági kritériumokhoz kössék. „Az nem elfogadható, hogy egy párt elkezd játszani a többségével, és azt hiszi, bármit megtehet” – mondta Ciolos a korábbi romániai helyzetre utalva. 

A lengyel jogállamiság helyzetével kapcsolatban Ciolos hangsúlyozta: nagyon is egyértelmű, hogy mi történik Lengyelországban. A varsói kormány azt hiszi, mindenre felhatalmazza a többsége az igazságszolgáltatási szektorban – jelentette ki Ciolos. 

Kérdésünkre Ciolos elmondta:

a 7-es cikkely szerinti eljárás láthatóan nem elég a jogállamisági keretek ellen folyamatosan vétő államok ellen.

Vera Jourova és Didier Reynders biztosították a Renew Europe frakciót: hamarosan új megközelítést dolgoznak majd ki, amivel hatékonyabban vehetik fel a harcot a korrupció és a jogállamisággal szembeni kihágások ellen. „Nem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy csak Lengyelországgal vagy Magyarországgal van probléma” – hangsúlyozta Ciolos, aki elmondta: ezzel az új eszközzel mindenkit ellenőriznek majd, vagyis minden tagállam jogállamisági helyzetéről pontos képe lesz az Uniónak.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2020. február 11. 16:02
támad a Vatra Romanesca meg az ügynökpárt.
redhaven
2020. február 11. 14:16
Úgy kellett ez a nyilatkozat az úrtól,mint zsenge vetésnek a 40 fok.
Mr. Tommy Lee
2020. február 11. 13:11
A nagyromániás mondja a magáét. Komolytalan.
olajfa1
2020. február 11. 12:54
Túl sok a liberális fasiszta az EPP-ben! Itt van mindjárt Weber, meg ez a Ciolos is... Ugye ő nem ...nista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!