Bármi elképzelhető a szlovák választásokon

2020. február 28. 10:13

Északi szomszédunknál szombaton tartanak parlamenti választást.

2020. február 28. 10:13

Nagy dobásra készül a szlovák ellenzék, amely a sikeres elnök- illetve EP-választás után letaszítaná az elmúlt 14 évből 12-őt végigkormányzó Smert. Robert Fico pártja nagy bajban van a legfrissebb adatok szerint, amelyeket a Politico ismertet. A kormányzó párt 20 százalék alá esett vissza, 17 százalékon áll. A szociáldemokrata párt lejtmenete a 2018-as Kuciak-gyilkosság óta tart, amikor kiderült: sok kormánypárti politikus illetve üzletember is kiváló kapcsolatokat ápol a szlovákiai olasz maffiával. Az elégedetlenséget a magát „demokratikusnak” nevező ellenzék használná ki. Az ötpárti koalíciót 46,9 százalékra mérik pár nappal a választások előtt. Ebből 15 százalékkal az újonnan alapított Egyszerű Emberek Pártja veszi ki a részét.

A legfrissebb, cseh televízió által készített kutatások szerint azonban már 19 százalékkal az abszolút első helyen áll az Igor Matovics által vezetett erő. (Szlovákiában törvény tiltja a a kutatások választások előtti nyilvánosságra hozatalát.) Sok múlhat azon is, hogy ki kivel köt koalíciót: az ellenzéki blokkba tartozik még a kereszténydemokrata párt, valamint Zuzana Caputova köztársasági elnök liberális pártja is. A Smer eddigi koalíciós partnerei közül az SNS (Jan Slota pártja) nem biztos, hogy megugorja az öt százalékos küszöböt, a Most-Híd pedig kizárta a koalíciót a kormánypárttal.

Ennek fényében akár Marian Kotleba szélsőjobboldali pártja válhat királycsinálóvá. A Mi Szlovákiánk Néppártot 10 százalék körülre mérik, a cigány- és magyarellenességéről elhíresült formációval azonban (eddig) senki sem akarna koalícióra lépni. Mindeközben képviselet nélkül maradhatnak a felvidéki magyarok: a Magyar Közösség Pártja 3,9 százalékon áll, az országgyűlésbe kerüléshez 5 százalékra lenne szükség.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. február 29. 05:06
"10 százalék körülre mérik, a cigány- és magyarellenességéről elhíresült formáció" "a Magyar Közösség Pártja 3,9 százalékon áll" Igazán szomorú, hogy a támogatói százalékarány nem fordított.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!