Tűzszünetet köthetnek a líbiai felek

2020. január 13. 10:53

Orosz-török megállapodás teszi lehetővé a tripoli kormány és Haftár tábornok között.

2020. január 13. 10:53

Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére hétfőn Moszkvában a líbiai polgárháborúban szemben álló felek - közölte hétfő reggel az orosz média. A tájékoztatást az orosz külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette. A híradások szerint már az éjszaka megérkezett az orosz fővárosba Halífa Haftar tábornok, az észak-afrikai ország parlamentjének oldalán álló, a nemzeti egységkormánnyal szemben harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, és később megérkezett oda Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke is.

A moszkvai külügyminisztérium hétfő délelőtti közleménye szerint Haftar és Szarrádzs, valamint más líbiai felek várhatóan felveszik a közvetlen kapcsolatot egymással az orosz és a török külügyi és védelmi tárcavezető égisze alatt. Korábbi bejelentés szerint Moszkvában hétfőn a líbiai tűzszünetről szándékozik tárgyalni Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, valamint a két ország védelmi tárcájának vezetője, Szergej Sojgu és Hulusi Akar. A líbiai válság kulcsszereplőinek megjelenése az orosz fővárosban új fejlemény a nyilvánosság számára.

Vasárnap éjféltől a líbiai polgárháborúban szemben álló felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulból intézett szerdai felszólítása nyomán. Putyin, aki szombaton a Kremlben fogadta Angela Merkel német kancellárt, támogatásáról biztosította a líbiai rendezésről Berlinben német kezdeményezésre tartandó nemzetközi konferenciát. Az orosz elnök a hétvégén egyebek között erről egyeztetett telefonon francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal és Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel.

Szarrádzs szombaton Rómában Contéval, vasárnap Isztambulban Erdogannal tárgyalt.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, területén különböző milíciák vetélkednek egymással.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!