Ámokfutó medve tartott rettegésben egy romániai várost

2019. október 21. 11:45

Gyerekek és egy idős férfi is megsérült a viktóriavárosi medvevészben.

2019. október 21. 11:45

Rövid időn belül több medvetámadáshoz riasztották a Brassó megyei sürgősségi esetek felügyelőségét (ISU) a Fogarasi-havasok lábánál fekvő Viktóriavárosban – számolt be vasárnap a Főtér.ro. Mint írják, sokáig semmit sem lehetett tudni az esetek körülményeiről: az ISU csak a több sérült állapotáról közölt információkat. A lakosságot a Ro-Alert rendszeren tájékoztatták a medve jelenlétéről, a környéken csendőrök kezdték el keresni az állatot. 

Később a Mediafax hírügynökség arról számolt be, hogy az első áldozat a 65 éves férfi volt, aki éppen távozni készült otthonról, amikor a rohanó medvével találta szembe magát. Az állat megkarmolta az alkarján, majd tovább futott. Az állat ezután egy, a gyerekeit az utcán sétáltató anyukával találkozott. A medve nekik rohant, mire a gyerekek a földre estek, ekkor sérültek meg. A hatóságok továbbra is keresik az állatot, vadászok nyomkövető kutyákkal is csatlakoztak hozzájuk. A helyi polgármester azt nyilatkozta a hírügynökségnek – számolt be a portál –, hogy volt már arra példa, hogy megjelent egy-egy medve a város szélén, de a sűrűn lakott övezetekig eddig nem merészkedtek.  

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2019. október 22. 21:24
Pont ma mesélte Erdélyből jött ismerősöm: az ablakból látták a bocsot. Ki se mertek jönni. Jött is az anyamedve. Valami hátborzongató hangot adott. Itt találta a bocsot. Megfegyelmezte a csavargásért. Akkorát bemosott neki, hogy megsajnálták. Aztán visszamentek az erdőbe.
riofolta
2019. október 22. 11:05
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
még fokozza
2019. október 21. 20:21
A kereszténység előtti medvekultusz 2002-ben hunyt el. Folklórgyűjtését az MTA őrzi, de ezt szakrális jellege miatt 20 évre zárolta. Schmidt Éva a hanti nyelvet és néprajzot kutatta, sőt több mint tíz évig hanti földön élt. Alapított egy folklórarchívumot, és azzal foglalkozott, hogy rádöbbentse a hantikat a kultúrájuk értékeire. a legfontosabb tényeket a hantik medvetiszteletéről, a többi pedig aprólékosan, elmélyülten, nagyon sok szálon futtatva, részletesen mutatja be, hogy a medve milyen szerepeket tölthet be a hanti hitvilágban, hogyan és miért tisztelik. Medvére nem szabad szándékosan vadászni, mert szent állatnak, az Ég-Atya gyermekének tartják. Az égből lekívánkozó leányát Ég-Atya egy bölcsőben bocsátotta alá. Télen, amikor amúgy semmi kikapcsolódási lehetőség nincsen, csak hideg és sötét, a kutyák rendszeresen találnak egy-egy téli álmát alvó medvét, és ilyen esetben meg szabad ölni az állatot. Az elpusztult medvének mindenben a kedvét keresik, és több napig szórakoztatja a teljes közösség, sőt távolról is érkeznek rokonok, ismerősök. A medveünnep hím medvének öt napig tart, nősténynek négyig, bocsnak pedig két vagy három napig.
még fokozza
2019. október 21. 20:04
"A Nagymedve egyik - hét csillagból álló - része a Göncölszekér, összefüggésbe hozható az isteni fény hét sugarával. Az ősi magyar mitológia szerint a szekeret egy Göncöl nevű tudós táltos találta fel, akiről azt tartják, hogy az égben tűnt el. A Nagymedvét ezért hívjuk Göncöl-szekérnek. Elterjedt hiedelem szerint e csillagképben lakoznak a holtak halhatatlan lelkei. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!