Járóka megszavazását kérte a román EP-frakcióvezető

2019. július 05. 21:19

Az ifjúkorában román nacionalista Dacian Ciolos Járóka Lívia megszavazását kérte liberális EP-frakciótársától, Donáthék nem teljesítették a frakcióvezető kérését. A Fidesz szerint a magyar ellenzékiek „magyarallergiában” szenvednek. Kis európolitika az Unióból.

2019. július 05. 21:19

Járóka Lívia megválasztásával kapcsolatban először azért alakult ki némi vita, mert először Ujhelyi István szóvá tette, hogy a fideszes politikus olyan levélben kérte a többi EP-képviselő támogatását, amiből csak az nem derült ki, hogy magyar és fideszes.

Aztán a szavazás után Cseh Katalin, a Momentum politikusa, és a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) nevű liberális frakció egyik alelnöke fejezte ki mélységes csalódottságát Járóka megválasztásával kapcsolatban. Ahogy írta közösségi oldalán:

Számunkra elfogadhatatlan, hogy azok kerüljenek vezető pozícióba Európában, akik Európa szétverésén dolgoznak.

A Zöldek szóvivője, Ruth Reichstein viszont épp azt tette szóvá, hogy a liberális képviselőcsoport vezetője nemhogy ellenezte, hanem a pártközi megegyezés értelmében egyenesen támogatta a fideszes képviselő megválasztását.

Dacian Ciolos egy levélben kérte a liberális frakció tagjait – hivatkozva a néppárttal és a szocdemekkel kötött egyezségre –, hogy szavazzanak a Néppárt jelöltjeire, többek között Járóka Líviára. A zöldek azt kifogásolták, hogy a liberálisok a zöld jelöltekkel szemben a fideszeseket részesítik előnyben. Ez „hihetetlen” – írták, és megkérdezték: vajon „mi a helyzet azokkal az európai értékekkel, amelyekről [a liberálisok] állandóan prédikálnak?”

Az eset kapcsán az EUrológus megkérdezte a Fideszt, ők azt írták: minden parlament megalakulása előtt a politikai frakciók egyeztetnek arról, hogy ki milyen vezető tisztségeket megszerzését támogatja. Erről megállapodás születik, amit aztán a szavazáskor a frakciók betartanak. Tehát – összegezte a sajtóiroda – azért támogatnak más frakciók jelöléseit, metr egyetértenek velük, hanem mert megegyeznek róluk.

A delegáció megfogalmazta a véleményét az eset politikai vonatkozásairól is. Azt írták: „Az ellenzéki EP-képviselők láthatóan »magyarallergiában« szenvednek, ugyanis a frakciók közötti megállapodás ellenére is magyar képviselőtársuk ellen kampányoltak. Erre különösen Járóka Lívia esetében nincs mentség, aki roma származású politikusként évek óta az európai mélyszegénység ellen küzd. Járóka Lívia egyébként a választást követően gratulált Dobrev Klárának, amit a »DK legeurópaibb párt« képviselője nem tett meg.”

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kmate1357
2019. július 06. 19:51
hahahahahaha, ilyenkor bezzeg haver a Dacian Ciolos? :D
Óbor Dezső
2019. július 06. 14:44
Bebizonyitottad kedves Lívia hogy igaz magyar vagy, bár a származásod cigány, de ez semmit sem számít. Radnóti Miklós is igaz magyar volt, de származását tekintve zsidó. Gárdonyi Egri csillagjábol megismert Sárközi is igaz magyar volt, de ott is voltak hazaárulók mint Dobrev, csak úgy hívták hogy Hegedüs-hadnagy. (be is végezte) Az aradi 13 hősei közül alig volt magyar származásu, de igaz magyarok voltak! Te igazi erkölcsi győztes, vagy míg a többi hitvány hazaáruló megérdemelné a Hegedüs hadnagyok sorsát!! Gratulálok, és sok sikert kívánok munkádhoz, a Hazánk javára!!
alex44
2019. július 06. 14:21
Na akkor itt egy video mennyire belerázódott az ottani dolgokba a katka. https://www.vadhajtasok.hu/2019/07/05/rosszkor-tapsol-kormet-ragja-zavarban-van-cseh-katalin-azt-sem-tudja-hol-van/
nyugalom
2019. július 06. 11:40
No, hát így tessenek klárikáékra és a momentumosokra szavazni! Csak azt nem értem, miért nem mennek ezek az alakok Bulgáriába, Svédországba, Hollandiába, stb.!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!