Hatalmas orvvadászati üzletet buktattak le Vietnámban

2019. március 29. 07:54

Csaknem tíz tonna, Kongóból származó elefántcsontot foglaltak le a vietnami hatóságok.

2019. március 29. 07:54

Csaknem tíz tonna, Kongóból származó elefántcsontot foglaltak le a vietnami hatóságok. A pénteki közlés szerint a 9,12 tonnát nyomó illegális árut Da Nang városában, kedden fedezték fel faanyagként feltüntetett hajórakományokban. 

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám a Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint még így is meredeken – 110 ezerrel – csökkent az afrikai elefántok száma az elmúlt 25 évben. Becsléseik szerint mintegy 415 ezer elefánt élt Afrikában 2011-ben. Az elefántok pusztulásának fő oka az illegális elefántcsont-kereskedelem. Ázsiában, elsősorban Kínában és a Közel-Keleten nagy a kereslet az elefántcsont és az orrszarvútülök iránt, ajándéktárgyakat, ékszereket készítenek belőlük és a hagyományos gyógyászatban is felhasználják a testrészeket.

Vietnam, ahol az elefántcsont kilójának piaci ára 770 és 1200 dollár között mozog, gyakran a Kínába irányuló elefántcsont megállójaként szolgál. Az elmúlt néhány évben Kínában is számos szigorú intézkedést vezettek be a vadvilág fokozottabb védelme érdekében, például kiegészítették a vadvédelmi törvényt és betiltották az elefántcsont-kereskedelmet.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2019. március 29. 08:39
Az elefántok rendkívül gyorsan szaporodnak. Az utóbbi 50 évben legalább tízszer voltak a kihalás szélén és ugyanannyiszor szaporodtak el annyira, hogy veszélyeztették a természeti egyensúlyt. Volt,amikor már 10000 alatt volt a számuk. (Vagy a természetvédők adnak hamis számokat).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!