Állásfoglalás a Református Székely Mikó Kollégium ügyében

2018. november 24. 09:38

A Magyar Unitárius Egyház felháborodással vette tudomásul a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium épülete visszaszolgáltatásának elutasítását.

2018. november 24. 09:38
Magyar Unitárius Egyház

A Magyar Unitárius Egyház főhatósági testületeként az Egyházi Képviselő Tanács felháborodással vette tudomásul a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium épülete visszaszolgáltatásának elutasítását. 

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék döntése gyakorlatilag jogtipró újraállamosítást jelent, amely nem csak a református testvéregyházunkkal szembeni megnyilvánulás, hanem a többi erdélyi magyar felekezet számára is megalázó üzenet. Egyházaink az 1989. évi államhatalmi rendszerváltozás óta állhatatosan kérvényezik az állam által elkobzott ingatlanok teljes körű természetbeni visszaszolgáltatását, illetve az esetenkénti méltányos kárpótlásokat. A kezdeti felemás eredményeket az elmúlt években felváltotta a visszaszolgáltatási folyamat leállítása. A Református Székely Mikó Kollégium épületének újraállamosítása azt jelenti, hogy ezentúl a tulajdonjogilag rendezett javainkat sem tudhatjuk biztonságban, mert a magántulajdon és a közösségi vagyon sérthetetlenségét szavatoló jogállami alapelv érvényesülése kétségessé vált. 

Az Erdélyi Országgyűlés 1568-ban a világon először, addig sehol nem ismert mértékben foglalta törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot. A jubileumi év ünnepségeire keserű árnyékot vet a 450 éves szellemi és jogelvi örökséget hordozó egyházaink jogfosztása. Ennek jegyében, az együttérzésünk és tiltakozásunk újbóli kifejezésén túlmenően testvéregyházainkkal közösen kívánunk fellépni minden lehetséges fórumon igazságunk és tulajdonjogaink maradéktalan érvényesüléséért. 

Kolozsvár, 2018. november 23.
  
A Magyar Unitárius Egyház Egyházi Képviselő Tanácsa

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. november 25. 18:57
A szokásos sunyi, gennyes román politika. Ígérgetni, aláírni és semmit be nem tartani.
Renualt Clió RS
2018. november 24. 15:24
Szentesi Zőldi László irta meg jól a 888-on.Engedjük el trianont,mert fontossabb hogy meg védjűk magunkat a mígrásoktol minthogy a Székelyekkel mi van.Ök már amugy is IDE szavaznak.Fogjunk ösze a Románokkal az Arabok ellen!!
még fokozza
2018. november 24. 12:47
A Fidesz szarik a székelyekre. Csak a szavazataik kellenek nekik.
Frankie Bunn
2018. november 24. 10:02
ugyan már, csak az európai értékek, és fékek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!