Új lengyel kormányfő: Kereszténnyé akarjuk tenni az EU-t

2017. december 10. 17:32

Lengyelország nem enged a zsarolásoknak, Nyugat-Európa az értékek hiányától szenved, az EU-t pedig újra kereszténnyé kell tenni – mondta egy lengyel katolikus tévének adott interjújában Mateusz Morawiecki, az új lengyel kormányfő.

2017. december 10. 17:32

„Az Európai Unió része vagyunk, de át akarjuk alakítani, újra kereszténnyé akarjuk tenni azt” – szögezte le Mateusz Morawiecki, a Beata Szydłót váltó új lengyel miniszterelnök a Telewizja Trwam katolikus adónak – számol be a Politico.

Morawiecki, akit elődjénél szabadelvűbbnek tartanak és bankárháttere van, kijelentette: „Erős és eredményes Lengyelországot építünk, de olyan országot is, ami magába foglalja az egyetemes és keresztény értékeket. Meg fogjuk védeni ezeket, ahogy saját egyediségünket is, a – sajnos, azt kell mondjam – laicizálás ellen, az egyre mélyebb konzumerizmusba való süllyedés ellen, az alapelvek és értékek hiánya ellen, ami ma meghatározó sajátossága Nyugat-Európának.” 

Az EU-s kohéziós alapokból való részesedés esetleges megvonásának firtatására Morawiecki azt felelte: „Ezek csúnya fenyegetések. Lengyelország nagyszerű és büszke nemzet, és nem fogunk engedni ilyen zsarolásoknak.” Hozzátette ugyanakkor: a PiS egyáltalán nem kívánja „kivezetni” Lengyelországot az EU-ból. Ugyanakkor úgy vélte: nem kell sietni az eurózónához való csatlakozással, hazája nyugodtan megmaradhat a nemzeti valutánál.

Varsóban csütörtökön jelentették be, hogy Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja fel a lemondását benyújtó Beata Szydlót a miniszterelnöki poszton.

(Fotó: MTI)

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2017. december 11. 22:19
A zsidóknak ajánlom, hogy építsenek gyönyörű katolikus templomokat, még Svédbe és Norvégbe is. Írjanak élményszerű miséket, követeljék meg a cölibátust és kötelezzék a hittan tanítását Jézus szerint. Otthon és saját zsinagógáikban maradjanak zsidók. A zsidóknak érdeke, hogy katolikusok (nem megreformáltak) vegyék őket körúl. Az a milijő lenne nekik a biztonságos és élhető.
korona
2017. december 11. 22:15
Mert természetesen a zsidók nem örülnének (meggondolatlanul!), ha Európa újra keresztény lenne. A zsidók által a keresztény hitüket megtagadók sem örülnének. Ha a zsidóknak eszük van vagy lenne, akkor teljes mellszélességgel támogatnák és nagyon megerősítenék Európa újbóli kereszténnyé változását. Kereskedni, bankárkodni legkifizetőbb a gazdag keresztények között. Egy zsidó bankár silányul élne a zsidók között (nincs kamat, hétévente van eleresztés és egyebek). Ha meg a zsidók támogatják a migrációt, akkor jobb, ha pakolják a koffert, mert majd életük fog kockán forogni. Az iszlám nem kegyelmez.
Pinter68
2017. december 10. 22:02
Kíváncsi lennék, vajon melyek azok az értékek, amelyekből Lengyelországnak annyi van, hogy Európának is jut belőle?
Swastika
2017. december 10. 21:47
HAJRÁ , MATEUSZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jól beszélt a csávó ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!