Izraeli zászlót égettek a berlini tüntetők

2017. december 11. 13:27

A német kormány elhatárolódott attól az antiszemita zászlóégetéstől, ami vasárnap este történt egy berlini tüntetésen.

2017. december 11. 13:27

A gyülekezés és a vélemény kifejezésének szabadsága fontos, védendő alapérték, de nem jelent „szabadlevelet antiszemita kirohanásokra, gyűlölködésre és uszításra” – jelentette ki berlini tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő, hangsúlyozva, hogy a német kormány mindig is határozottan fellép az antiszemitizmus ellen.

„Szégyellnünk kell magunkat, ha német városok utcáin ennyire nyíltan megmutatkozik a zsidógyűlölet” – mondta Steffen Seibert.
Az igazságügyi minisztérium szóvivője hozzátette, hogy más országok lobogójának vagy más felségjelének megsértése vagy megsemmisítése bűncselekmény, amelyért akár két év szabadságvesztés is kiszabható.

Péntek este és vasárnap a berlini amerikai nagykövetségnél – a német főváros egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapu előtt – Izrael-, és Egyesült Államok-ellenes tüntetéseket tartottak, amiért Washington elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A több száz fős demonstrációkon izraeli zászlókat égettek. A rendőrség 12 ember ellen feljelentést tett, és 10 embert előállított. A történteket a szövetségi kormány egésze és Angela Merkel kancellár nevében elítélő kormányszóvivő mellett több miniszter külön is tiltakozott a zászlóégetés ellen. Németország jogállam, amely nem tűr el ilyen cselekedetet – mondta Sigmar Gabriel alkancellár, külügyminiszter a Bild című lap hétfői számában.

A washingtoni döntés bírálatának joga nem jelent felhatalmazást és igazolást izraeli zászlók égetésére, „a zsidók elleni gyűlölet felszítására és Izrael államisághoz fűződő jogának megkérdőjelezésére”. Aki pedig mégis erre vetemedik, „nemcsak Izraellel helyezkedik szembe, hanem országunk alaptörvényével is” – mondta Sigmar Gabriel.
 

(MTI)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. december 12. 08:54
És még mindig a zsidóellenes elemeket gyűjtik be! Miért kell velük telerakni Európát? Vagy nem számít az átlagember?
Biivisz
2017. december 11. 19:28
„Szégyellnünk kell magunkat, ha német városok utcáin ennyire nyíltan megmutatkozik a zsidógyűlölet” – mondta Steffen Seibert." Hát - drága barátom - akinek "olcsó munkáskéz" kell, az - árukapcsolásként megkapja az antiszemitizmust is ... (És akkor a terrorizmusról, meg a nők tömeges zaklatásáról még nem is beszéltünk.) Ilyen az, amikor a (most kompenzáljuk a holokausztot) willkommenskultur elindul visszafelé.
zazriveczazseni
2017. december 11. 18:07
https://www.youtube.com/watch?v=8D_TdY4Gsis
Szívemből magyar
2017. december 11. 17:31
Attól függ, kik voltak, mert ha német szélsőjobbosok, akkor hihetetlenül szörnyű cselekedetnek számít, ha viszont migrik voltak, akkor "meg lehet érteni őket".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!