Donald Tusk: A lengyel kormány politikája Oroszország terveibe illik

2017. november 20. 08:21

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint hazája elszigetelődése az EU-ban, és a lengyel-ukrán konfliktus tökéletesen illeszkedik Moszkva terveibe.

2017. november 20. 08:21

Élesen bírálta a varsói vezetés politikáját vasárnap Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke, aki szerint az elmúlt évek lengyelországi fejleményei tökéletesen illeszkednek Oroszország terveibe.

Feszült vita Ukrajnával, elszigetelődés az Európai Unión belül, elmozdulás a jogállamiságtól és a bírói függetlenségtől, támadás a nem kormányzati szektor és a szabad sajtó ellen. A kormánypárt stratégiájáról vagy a Kreml tervéről van szó? A kettő túlságosan hasonló ahhoz, hogy nyugodtan aludhassunk” – írta az egykori lengyel miniszterelnök a Twitteren.

Válaszüzenetében Beata Szydło lengyel miniszterelnök azzal vádolta Tuskot, hogy az Európai Tanács elnökeként semmit nem tett az országért, pozícióját arra használja fel, hogy támadja a lengyel kormányt, támadja Lengyelországot. Februárban az uniós tagállamok közül egyedül Lengyelország szavazott az ellen, hogy Donald Tuskot két és fél évre újraválasszák az Európai Tanács élére.

Az utóbbi években számos bírálat érte a 2015-ös lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) pártot, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát, és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
11ambrus11
2017. november 21. 09:21
Drága Mandineres fidesznyik, arról van szó, hogy akik akkor a németek voltak, az európai status quo felrugói, azok ma az oroszok szeretnének lenni. Megszállnak szomszéd országok területeit, befolyásolnak választásokat, 5. hadoszlopokat vetnek be (pl. netes álhírkommandót), csak kisebb erejük van hozzá. De a szándék megvan. Na most, aki rájuk hivatkozva védi a békét, az pont olyan, mint Chamberlain volt, aki örömmel adta Csehszlovákiát a náciknak, csak, hogy "béke" legyen. Ennek megvolt az ára, most valószínűleg, szerencsére kisebb ára lesz, lehet, de a párhuzam így néz ki. Azzal, hogy a németek oldalán "védtük a békét", kiszolgáltattuk magunkat nekik. És azt megtanulhattátok volna, hogy a náci Németországnál nem jobb az oroszoknak kiszolgáltatni magad. Vagyis ha most az kelet-európai országokat támogatod az oroszokkal szemben, nemcsak őket, hanem a magad és a békét is véded, mert visszrettenti az oroszokat a baltiaktól, a további nyomulástól Ukrajnában. Ez a "békepártiságod" éont olyan, mitn Chamberlain együgyűsége volt. Csak a tiéd felteszem, szándékos.
tango47
2017. november 20. 10:52
Valami fertőzés lehet ott a kis Brüsszelben a levegőben, ami megváltoztatja a gondolkozást.: Tusk azt hiszi, hogy az ellenségem ellensége automatikusan a barátom lesz. Pedig nem.
Tehetős Totó
2017. november 20. 10:26
Demokrata a hohol, a jogállamér' bomol, ám a lengyel, s a magyar csak nácizmuson agyal. Az EU-tól kijjebbre, kerül: nem néz Kijevre, akit mindenki becsül, s Unióba becsücsül. Porosenko és Hrojszmán liberális szentek mán, de a Zorbán és Szydlo: igaz úton elbotló!
Morgen
2017. november 20. 10:06
Ennek az embernek is jól megél még a dédunokája is, annyit gürizik Brüsszelért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!