Berlin szerint a katalán kormány megsértette a spanyol alkotmányt

2017. október 27. 18:58

A katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a német kormány szerint.

2017. október 27. 18:58

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával.

Steffen Seibert német kormányszóvivő péntek esti közleménye szerint a berlini vezetés „aggódva szemléli”, hogy a barcelonai parlament „újabb alkotmánysértése” miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus. Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a „védett elveket”. Ezért „a német szövetségi kormány nem ismer el egy ilyen függetlenségi nyilatkozatot”, és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett – áll a közleményben. Steffen Seibert hozzátette: a német kormány reméli, hogy a konfliktus részesei valamennyi lehetőséget megragadnak a párbeszédre és a feszültség enyhítésére.

A katalán parlament függetlenségpárti többsége a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot szavazta meg. A 135  fős testület 70 tagja támogatta az indítványt, mire a spanyol szenátus intézkedéscsomagot fogadott el, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését irányozza elő.

(MTI)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2017. október 28. 12:44
A német kormány a saját alkotmányát lábbal tiporja, miért hivatkozik akkor másoknál ugyanerre? http://www.origo.hu/nagyvilag/20170922-bizonytalan-a-2015-os-nemet-hatarnyitas-jogi-alapja-a-bundestag-szerint.html Talán mert retteg, hogy az EU zóna szekrényből kiesik a Spanyol csontváz, aminek benntartását eddig a Katalán finanszírozta.
lajkakutyus
2017. október 28. 11:43
Rettegnek az unios hibridek, hogy Európa sok országa elemeire esik szét.
kombinátor
2017. október 28. 10:18
az európai vezetés föderális Európát akar és nem veszi észre, hogy a szervezett migránscunami hatásaként csak úgy hirtelenjében a a következő népek akarnak saját hazát, saját nyelvet, független nemzeti államot: - katalán, baszk, skót, észak-olasz, korzika, székely, ...
oskar
2017. október 28. 07:07
NDK , Szovjetunió, nem is beszélve Szerbia alkotmánya is sérült annak idején:-?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!