Jogállamiságot megsértők uniós pénzeit fagyasztaná be a német kormány

2017. május 30. 18:45

A kohéziós alapokat a jogállamisági elvek betartásához kötné a német kormány – állítja a Politico egy kiszivárgott kormányzati állásfoglalás alapján. A brüsszeli lap Lengyelország példáját emlegeti, hogy az ország esetében a jogállamisággal kapcsolatos aggályok a kohéziós források felfüggesztéséhez vezethetnek a javaslat értelmében.

2017. május 30. 18:45

Tanulmányozza a német kormány annak lehetőségét, hogy a jövőben miként lehetne az alapvető jogállamisági elvek betartásához kötni az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára – jelentette kedden a Politico című brüsszeli hírportál egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva.

A cikk szerint Berlin fontolgatja, hogy valamiképpen megpróbálják lehetővé tenni, hogy az Európai Bizottság befagyaszthassa a támogatásokat az olyan tagállamok esetében, amelyek nem tesznek eleget az EU demokratikus és jogállamisági elveinek.

Az uniós költségvetési szabályokról szóló német kormányzati állásfoglalásban szereplő javaslat értelmében fel lehetne függeszteni például a Lengyelországnak szánt kohéziós forrásokat a jogállamisági aggályok miatt – emelte ki a Politico. Lengyelország a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban 86 milliárd euró (26,5 ezer milliárd forint) uniós támogatásban részesül – emlékeztettek rá.

Az Európai Bizottság illetékes tagja, Frans Timmermans több mint egy éve kritikával illeti a Jog és Igazságosság (PiS) által alakított kormány tevékenységét például a legfelsőbb bíróság reformja miatt. A kormány részéről azonban „személyes keresztesháborúnak” nevezték a biztos próbálkozásait – idézte fel a vitát a Politico.

A Bruxinfo hétfői cikkében ennél részletesebben is beszámol a kiszivárgott dokumentum tartalmáról. A jogállamiságot érintő rész a cikk szerint  „annak mérlegelése lenne, hogy az EU kohéziós alapjainak megőrzését is a jogállami alapelvek betartásához kössék”.

A dokumentumban a cikk szerint ezen felül még számos reformjavaslat felmerül, például, hogy a kohéziós alapok elosztásánál vegyék figyelembe a demográfiai változásokat és a menekültek társadalomba való beilleszkedését is, továbbá felvetik azt is, hogy egy évvel le kellene rövidíteni a rendelkezésre bocsátott időt az odaitélt források lehívására.

(MTI/Politico/Bruxinfo)

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2017. május 31. 14:18
Komolytalan! Az eu-s "kohéziós pénzek" valójában a német gazdaságba folynak vissza - klf áttételeken keresztül. Németország a legkevésbé érdekelt a Kelet-európai országok ilyetén megsarcolásának mert annak a német gazdaság viselné a következmények nagy részét.
noMores
2017. május 31. 09:27
Sajnos Magyarorszagon a kadarista prolik tolvaj barmokat szavaznak meg vezetoiknek. Mivel sajat maguk nem tudjak megallitani a rablast, kulso segitseget kell kerni. Az orban-banyak 500millio jutalekot osztottak, Meszaros masodpercenkent 3000-et keres, de gyermekszemeszre 3honapot kell varni. Bastya elvtars meg a kecoja mellett epittetett stadion vip-jeben poffeszkedik a gazszerelo suttyoval, mindekozben a sikostoba neptomegek alig varjak a kovetkezo bekemenetet. A nemetek - joggal - ugy tekintenek rank, mint taplo ovodasokra, mivel a diplomaciank egy rakas szar, es megneztek, mit csinalunk mi a sajat pocegodrunkben, es elborzadtak.
Csigorin
2017. május 31. 08:58
es persze ok mondjak meg melyik part "jogallami". Tessek mondani ez megis mi a banatos rosseb ha nem mas orszagok valasztasaba valo beavatkozas?
fogas paduc
2017. május 31. 08:51
Szóval a netto uniós támogatás, amit kapunk évente, 800-900 milliárd HUF, s körülbelül a háromszorosát viszi ki Németország tőlünk. Szerintem hülyék lennének erről lemondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!