Vegyifegyver-támadás Szíriában: több tucatnyian haltak meg

2017. április 05. 08:53

Gáztámadás sújtotta kedden a szíriai Idlíb tartomány egyik felkelők kezén lévő települését. Több tucatnyian meghaltak, köztük gyerekek is. Az ENSZ vizsgálatot indít az ügyben, miközben a nyugati vezetők szinte mind az Aszad-rezsimet okolják a vegyifegyver-támadásért. Utóbbi azonban tagad. Az Aszad-szövetséges oroszok pedig azt állítják: a felkelők egyik lőszerraktárából származhatott a gáz.

2017. április 05. 08:53

Akár száznál is több halottja – köztük sok gyerek – lehet a keddi szíriai feltételezett vegyifegyver-támadásnak az Euronews szerint, melyet Idlíb tartományban, a felkelők kezén lévő Han Sejkún településen követték el. A BBC viszont brit megfigyelőkre hivatkozva 72 halottról, köztük 20 gyerekről ír.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy milyen vegyi anyag érte az áldozatokat, de egy orvos szerint biztosan nem klórgáz, mert annak érezni lehetne a szagát. A kórházba került sérültek közül többeknek habzott a szája, fuldokoltak, voltak, akik az eszméletüket is elvesztették. Feltevések szerint a tilott szaringázt vethették be az emberek ellen.

Aszadot vádolják

Az ellenzék a damaszkuszi kormányt, vagyis az Aszad-rezsimet vádolja a támadással, és nincs ezzel egyedül. 

A Fehér Ház is Aszad elnököt és a szír kormányt tette felelőssé a szíriai Idlíb tartományban elkövetett gáztámadásért. Az amerikai kormány álláspontját Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője tolmácsolta kedden, hangsúlyozva, hogy a gáztámadás „elítélendő és a civilizált világ nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást róla”.  A szóvivő közölte: Trump elnököt aggasztják a történtek, ugyanakkor úgy vélekedett,  hogy „az Aszad-rezsim e gyűlöletes cselekedete az előző amerikai kormányzat gyengeségének és határozatlanságának a következményei”.

Később megszólalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is, aki brutális barbarizmusnak minősítette a történteket, egyben azt is mondta, hogy Aszadnak el kell számolnia a gáztámadással. Emellett sürgette Oroszországot és Iránt, mint Aszad támogatóit, hogy gyakoroljanak nyomást a szíriai rezsimre, hogy ilyen többet ne forduljon elő. Hozzátette: Moszkva és Teherán erkölcsileg felelős a gáztámadásért, hiszen támogatják Aszadot.

Elítélte a gáztámadást az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini is. Mint fogalmazott: kémiai fegyvert bevetni a legnagyobb háborús bűncselekmény. Bárki is a felelős ezért, nem kerülheti el a felelősségre vonást .

Vizsgálatot indított az ENSZ

Az ENSZ vizsgálatot indít, a Biztonsági Tanács közép-európai idő szerint szerda délután ül össze New Yorkban. A világszervezet illetékes bizottsága arra hívta fel a figyelmet, hogy vegyi fegyver bevetése, illetve kórházak bombázása háborús bűntettnek minősül; az ilyen támadások tetteseit meg kell találni, és felelősségre kell vonni őket.

Boris Johnson brit külügyminiszter örül az ENSZ-vizsgálatnak, egyben leszögezte: „ha bebizonyosodik, hogy ezt az Asszad-rezsim követte el, az újabb ok lenne arra, hogy azt gondoljuk, micsoda szörnyű rendszer ez. Ami történt, az háborús bűn.

A francia elnök Francois Hollande nem fogalmazott feltételes módon, hane egyértelműen a szíriai kormányerőket tette felelőssé. Állásfoglalásában Hollande a vegyi támadást közönséges mészárlásnak nevezte.

Az Aszad-rezsim tagad

 A Bassár el-Aszadhoz hű erők viszont tagadják, hogy vegyi fegyvert vetettek be. A velük szövetséges orosz védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy nem indított légi támadást a térségben.

A legfrissebb hírek viszont már arról szólnak, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint a lázadók egyik lőszerraktárát ért légitámadás után szabadulhatott el az ott tárolt vegyifegyver. 

(BBC / Euronews / MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. április 05. 13:19
Dögöljön meg az összes terrorista! Akkor lesz csak vége a háborúnak. Méghogy "ellenzék"? Lefejezős barbár terroristák ezek, nem ellenzék. Ellenzék az, aki a parlamentben vagy az előtt ordibálja, hogy a kormány mondjon le! De nem az, aki a hazája ellen háborúzik. Szarin gázt pedig még Hitler sem vetett be és semmilyen vegyi fegyvert sem, pedig tele voltak a raktárai. Úgyhogy az oroszok teóriája tűnik a legvalószínűbbnek. Viszont jó kérdés lenne, hogy ugyan kinek van szarinja és ugyan honnan? És minek? A szarin gyártása és tárolása 1997. óta tiltott. Na persze ez is mint minden szabály annyit ér, amennyit betarta(t)nak belőle, azaz nem sokat.
Mich
2017. április 05. 12:20
A CIA-Euronews persze tudja, honnan a mérges gáz...
sersem4
2017. április 05. 11:14
Ja. Hihető. Az Oscar díjas Fehér Sisakosok kesztyű nélkül fogdosták az állítólagosan szarinnal szennyezett ruházatú sérülteket.... Bőrön át is felszívódik ez a kedves vegyület és abszolúte halálos...
lofejazagyban
2017. április 05. 10:17
azzal kezdték, hogy szarin gáz volt. A közzétett videón, ahol az alkaidás fehér-sisakosok "mentenek" embereket, csak gázmaszk van a mentőkön, márpedig a szarin bőrön át is hat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!