Brit védelmi miniszter: Aszadnak nincs jövője Szíriában

2016. december 15. 19:23

Aszad nem tekintheti győzelemnek a kórházak lerombolását, a humanitárius segélyek kézbesítésének megakadályozását – mondta csütörtökön a brit védelmi miniszter. Michael Fallon hozzátette: Szíriának olyan kormányra van szüksége, amely a teljes társadalmat képviseli, de a politikai rendezésnek „Aszad nélkül” kell megtörténnie.

2016. december 15. 19:23

A nyugati koalíció „nem lát jövőt” Bassár el-Aszad szíriai elnök számára semmiféle rendezési egyezség részeseként – mondta csütörtökön a brit védelmi miniszter.

Michael Fallon az Iszlám Állam ellen létrejött nemzetközi koalíció védelmi minisztereinek londoni konferenciája után, Ashton Carter amerikai védelmi miniszterrel tartott közös csütörtök esti sajtóértekezletén kijelentette: a koalíció akkor sem tudja elképzelni Szíria jövőjét Aszaddal az ország élén, ha a szíriai kormányerők vereséget mérnek az ellenzékre Aleppó városában.

Fallon szerint Aszad nem tekintheti győzelemnek kórházak lebombázását, a humanitárius segélyek eljuttatásának megakadályozását, még kevésbé azt, hogy kormánya Szíria területének mindössze 40 százalékát ellenőrzi. A brit védelmi miniszter szerint olyan politikai rendezésre van szükség Szíriában, amelynek eredményeként plurális, a teljes szíriai társadalmat képviselő kormány jön létre, „de Aszad nélkül”.

Remélik, hogy az USA folytatja a harcot az Iszlám Állammal szemben

Ashton Carter a sajtótájékoztatón az Iszlám Állam elleni közös fellépésről kijelentette: bízik abban, hogy a terrorszervezet elleni koalíció a megválasztott következő amerikai elnök, Donald Trump kormányának hivatalba lépése után is fennmarad. Az amerikai védelmi miniszter kijelentette azt is: kijelölt utódjának, James Mattisnek javasolni fogja, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban is aktív vezető szerepet töltsön be az Iszlám Állam ellen létrejött nemzetközi koalícióban, mivel „a logika ezt kívánja”.

Michael Fallon ehhez hozzátette: az Iszlám Állam globális fenyegetést jelent. A brit védelmi miniszter közölte: nincs kétsége afelől, hogy az Egyesült Államok a következő kormány idején megőrzi is hagyományos globális vezető szerepét.

(MTI)

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2016. december 18. 12:32
RULE BRITANNIA! Nagyképűségükkel, kultúrfölényük állandó hangoztatásával és érdekeik kíméletlen érvényesítésével az angolok ugyanúgy megutáltatták magukat a harmadik világ népeivel, mint napjainkban az amerikaiak. Szlogenjük is azonos volt: Ami jó nekünk, az jó az egész világnak. Miután pedig úgy vélték, kiváltságos helyzetük az isteni elrendelésnek köszönhető, az ellenük irányuló támadásokat egyben az isteni világrend elleni felháborító lázadásnak is tekintették. Vagyis a brit birodalom ellen támadók nem egyszerűen csak rosszak, hanem egyben erkölcstelenek is, hiszen az Úristen akarata ellen lázadnak. Ebből következik, hogy az ellenség a brit zsargonban nem egyszerűen csak gonosz vagy elvetemült, hanem „bűnös”, akit az angolok nem egyszerűen csak legyőznek, hanem „megbüntetnek”.
tango47
2016. december 16. 09:35
Ez kinek képzeli magát? Ő mégsem egy Hosszú Katinka, vagy Tusup, akiknek joguk van eldönteni, hogy ki mondjon-, vagy ne mondjon le.
Dénia
2016. december 16. 08:53
Egy ilyen országnak, mint Szíria, már amilyen volt, ahol mindenféle vallások, és még azon belül is mindenféle vallási felekezetek vannak, amik amúgy képtelenek egymással békességben élni, pontosan egy olyan vezetőre van szüksége, mint Asszad, aki biztosítja mindenkinek a szabad vallásgyakorlást, és garantálja a felekezetek közötti békességet. Méghozzá kemény kézzel. Vagy pedig az iszlám állam. Mert nyugati típusú liberális demokraták arra felé nincsenek, nem is voltak és nem is lesznek. Mert akiket ilyennek kiképeztetek és odaküldtetek, azok mind beálltak a vallási fanatikusok közé. A "mérsékelt felkelők" nem liberális demokraták. Maximum annyiban hasonlítanak rájuk, hogy nem tűri a más vallású és gondolkodású embereket, elsősorban a keresztényeket.
MZ/X
2016. december 16. 08:20
Csak nem talált egy Sykes-Picot térképet a fiókjában a brit védelmi miniszter...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!