António Guterres lehet az ENSZ új főtitkára

2016. október 06. 19:29

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatja, hogy António Guterres, volt portugál kormányfő és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának korábbi vezetője legyen a világszervezet következő főtitkára. Ugyan a tényleges döntést az ENSZ Közgyűlése hozza meg, de elemzők szerint az már csak formalitás lesz.

2016. október 06. 19:29

A volt portugál kormányfő és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának korábbi (2005 és 2015 közötti) vezetője, António Guterres a csütörtök délelőtti, zárt ajtók mögötti szavazáson megkapta az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tizenöt tagjának egyhangú támogatását. Ez azt jelenti, hogy a BT őt jelöli a világszervezet következő főtitkárának. A döntést az ENSZ Közgyűlése hozza meg, a szavazás azonban elemzők szerint is már csak formalitás, így január elsejétől a dél-koreai Ban Ki Mun után szinte bizonyosan António Guterres irányíthatja majd a világszervezetet. 

Guterrest, a világszervezet történetében először, rendhagyó módon választották ki. A főtitkári posztot ugyanis meghirdették, pályázni lehetett rá, és a pályázók a Közgyűlés előtt tartott nyilvános meghallgatásokon fejtették ki terveiket, elképzeléseiket.     

António Guterres jelölését a hírek szerint egyes ENSZ-diplomaták nem fogadták kitörő örömmel, mert vagy nőt, vagy közép-kelet-európai politikust láttak volna szívesebben. (MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tom hagen
2016. október 09. 00:16
Bánkimúnál... Lehet lejjebb?! És?! Lehet.
gabor7th
2016. október 07. 08:41
Úgy tűnik, hogy egy bukott kormányfő lesz egyhangúlag. Miért is lenne ez jó? Bár igazából nem ismerem. Arra tippelek, hogy ő ilyen megszorítgató elnök volt.
röviden
2016. október 06. 22:53
Ő is könnyen elalél, mint az elődje?
paraklétosz
2016. október 06. 22:52
A Bánkmún sokkot kapott akkor ez a Guterres... jaj, bele se merek gondolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!