Kaczyński: Szükséges az Európai Unió reintegrációja

2016. július 02. 14:53

Nem szabad hagyni szétesni az Európai Uniót Jarosław Kaczyński, a lengyel kormányzópárt elnöke szerint, aki a Jog és Igazságosság tisztújító kongresszusán leszögezte: Lengyelország a reintegrációt támogatja, és a nemzetek Európája koncepcióját vallja magáénak.

2016. július 02. 14:53

A brit népszavazás utáni első uniós javaslatok az Európai Unió (EU) további „dezintegrációját” eredményezhetik, Lengyelországnak ezzel szemben a „reintegrációt” kell szorgalmaznia – jelentette ki a kormányzó Jog és Igazság (PiS) elnöke szombaton Varsóban.

Jarosław Kaczyński a PiS tisztújító kongresszusán mondott beszédet, amelyen a párt a következő három évre új elnököt választ. 

A párt külpolitikai koncepcióját összefoglaló részben Kaczyński elmondta: a múlt csütörtöki brit népszavazás eredménye „aggasztó”, az integráció széteséséhez (dezintegrációjához) vezethet. 

Európa további széthullását gerjesztőnek minősítette azokat a javaslatokat is, amelyeket az EU hat alapító tagállama (Németország és Franciaország külön is) közvetlenül a Brexit után megfogalmazott. Vezető lengyel politikusok az utóbbi napokban úgy vélekedtek: ezek a javaslatok az EU további föderalizálását és bürokratizálását okoznák, korlátoznák a tagállamok szuverenitását. 

Reintegráció

Kaczyński úgy értékelte: a fennálló helyzetre Lengyelországnak „ezzel éppen ellentétes koncepcióval”, mégpedig a „reintegráció” szorgalmazásával kell válaszolnia. Hozzátette: ennek megvalósulására van esély, de „csak abban az esetben, ha az unió megváltozik”.

„Elszántan kell cselekednünk” – hangsúlyozta, megjegyezve: nem szabad megengedni, hogy az EU szétessék.

Fontos a szubszidiaritás

Aláhúzta: a lengyel társadalom továbbra is többségében EU-párti, és a PiS is az. „Mi azonban a nemzetek unióját akarjuk, amelyben valóban érvényesítik a szubszidiaritás elvét” – tette hozzá.

A PiS kongresszusával egyidejűleg a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) programkonferenciát tart. Az ott felszólaló Grzegorz Schetyna pártelnök azzal vádolta a PiS-t, hogy képviselői örültek a Brexitnek. Schetyna ezt „nagy veszélynek” minősítette Lengyelország EU-tagságára nézve, és azt javasolta: alkotmányban kell rögzíteni a lengyel uniós tagságot, „hogy senkinek soha eszébe ne jusson, hogy az országot az EU-ból kivezesse”.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
longobárd
2016. július 03. 07:32
Ja nem hát..
Agnieszka
2016. július 03. 03:51
Ez az USA szerű még egyesültebb Európa szerintem egy álom, ami nélkülözi a valóra válás alapvető feltételeit. Még a gazdasági kooperáció is nehéz ügy, a gazdag és erős és a szegény és gyenge együttműködése a kölcsönös előnyök alapján szintén magában hordja az érdekek érvényesülésének nagyon különböző szintjét, természetesen a gyenge és szegény fél számára hátrányosan, mint ezt a való élet során mindnyájan megtapasztalhattuk. A való élet tele van érdek ellentétekkel. Leginkább nagyjából azonos erejűek együttműködése esetén esélyes az érdekek nagyjából azonos szintű érvényesülése. Magyarország helyzete szerintem csak szűk határok között tesz lehetővé külön útakat. Ennek ellenére vannak ügyek, amikben MINDENT meg kell próbálni, ezek közé tartozik a migránsok EU-s, v. bármilyen kvóta szerinti befogadása, nagy szerencse, h. ebben speciel egyetértés látszik a V4-en belül. Remélhetőleg ki fog tartani.
duzur
2016. július 02. 18:27
Eleve csupán egy kellemes illúzió, hogy létezhet manapság egy valóban független ország. Minden ország ezer szállal függ más országoktól és számos változó tényezötöl. A nagy USA is.
Akitlosz
2016. július 02. 18:07
"alkotmányban kell rögzíteni a lengyel uniós tagságot, „hogy senkinek soha eszébe ne jusson, hogy az országot az EU-ból kivezesse”." Az alkotmányt is meg lehet változtatni. Nem mellesleg ez is jelzi, hogy mennyire rühellik a "demokraták" a demokráciát. Mástól sem félnek jobban, mint attól, hogy a többség döntsön, dönthessen ország doglaiban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!