Szijjártó: Az EU a vesztébe rohan

2016. június 13. 15:34

Az EU sorsát alapvetően fogja meghatározni a a migrációs válság, a Brexitről szóló népszavazás, az ukránok és grúzok vízummentessége, valamint az Oroszország elleni szankciókról szóló döntés Szijjártó Péter hétfői, a visegrádi négyek és a Benelux-államok külügyminisztereinek prágai találkozóján tett nyilatkozata szerint. Ez utóbbiról egyébként „fű alatt” fog megszületni a döntés, mert az országok kérése ellenére elmarad róla a politikai vita, pedig az elmúlt két évben mintegy négymilliárd dolláros kárt okozott hazánknak az embargó Szijjártó szerint.

2016. június 13. 15:34

Sorsdöntő hetek előtt áll az Európai Unió, mert olyan fontos kérdésekben kell döntéseket hoznia, amelyek jövőjét és versenyképességét is alapvetően meghatározzák – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Prágában. A külgazdasági és külügyminiszter a cseh fővárosban a négy visegrádi ország és a Benelux-országok külügyminisztereinek találkozóján vesz részt. A miniszter szerint a legfontosabb kérdéseket a migrációs válság, a brit EU-tagságról szóló népszavazás, az Oroszország elleni szankciók, valamint a grúzok és az ukránok EU-vízummentességének ügye jelenti. „Ezekben az esetekben nem túl derűsek, sőt kifejezetten borúsak a kilátások” – jegyezte meg Szijjártó Péter. 

Az Európai Bizottság javaslatai a migrációs válság megoldására „abba az irányba mutatnak, hogy az EU továbbra is a vesztébe rohan, az Európai Bizottság továbbra is olyan elv alapján teszi meg a javaslatait, amely nyomán újabb milliós bevándorlási nyomás érkezhet az EU területére, holott végre arra volna szükség, hogy csökkentsük az EU-ra háruló nyomást” – fejtette ki a miniszter. Magyarország Szijjártó Péter szerint „továbbra is Ausztria külügyminiszterének javaslatát támogatja, aki arról beszélt, hogy a bevándorlókat nem is kellene beengedni az EU területére, hanem az EU-n kívül kellene meghozni a döntést arról, hogy ki jogosult a nemzetközi védelemre, s ki nem”.

A második fontos téma, amelyben döntés fog születni, az az Oroszország elleni szankciók ügye. „Úgy néz ki, hogy fű alatt fog megszületni a döntés, és több ország kérése ellenére sem lesz politikai vita a kérdésről, holott szerintünk szükség volna rá, hiszen az EU-országok gazdaságaira rendkívül kedvezőtlen hatással van az ügy. Mi kifejezetten antidemokratikus eljárásnak tekintjük, hogy az EU állam- és kormányfői nem vitázhatnak egy ilyen fontos kérdésről” – mondta Szijjártó Péter. Megjegyezte: Magyarország számára négy-, négy és fél milliárd dolláros kárt okoztak a szankciók az elmúlt két, két és fél évben. A brit EU-népszavazást illetően a miniszter kifejtette: az unióból történő brit kilépés esetén az EU politikailag és gazdaságilag is rendkívüli módon meggyengülne.

Ez Magyarország számára is káros volna, hiszen a britek számos olyan gondolatot képviselnek, amelyet mi magunk is osztunk. Fontos, hogy ezeknek a gondolatoknak legyen képviselete az EU-ban” – mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter. A grúz és ukrán állampolgárok uniós vízummentességében „kifejezetten borúsak az előjelek, mert több nagy állam döntése lehetetlenné tette a vízummentesség megadását a közeli jövőben” –vélekedett Szijjártó Péter. Hozzátette: „Mi azt gondoljuk, hogy ha Grúzia és Ukrajna nem kapnak gyorsan vízummentességet, az meggyengíti az EU keleti partnerségi politikáját”. A miniszter megállapította, hogy a migrációs válság megoldását továbbra is eltérő módon látják a visegrádi, illetve a Benelux-országok. „Két különböző hozzáállásról van szó: ők a terhek elosztásáról, mi a terhek csökkentéséről beszélünk” – szögezte le Szijjártó Péter.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2016. június 14. 00:54
Sógorék ma tárgyaltak mogherinivel. Pénteken találkoznak a magyar, a szlovák és osztrák védelmi miniszterek. Nigerben akarnak menekült és migráns centrumot kialakítani és Magyarországot segíteni a schengeni külső határ megfigyelésében. Jó fej ez a Kurz gyerek. A bajban összeáll a régi monarchia? :) http://www.krone.at/Oesterreich/Fluechtlingskrise_Kurz_erhoeht_den_Druck_auf_die_EU-Muss_sich_was_tun-Story-514827
Tintamin
2016. június 13. 23:43
Igen, Péter, megtöltheted a kulacsokat, aztán ülj le a kispad végére..
gudmen
2016. június 13. 17:12
a 4.5 milliárd dollár eleve hazugság...viszont jol hangzik..van mire fogni a gyalázatos gazdasági teljesitményt amit produkálunk évek ota...
Akitlosz
2016. június 13. 16:42
Amikor Szijjártó az ukránok és a grúzok vízummentességért küzd, akkor ugyan nem Magyarország, de még csak nem is az EU érdekeiért tevékenykedik. Nagyon erősen kétlem, hogy az okozná az EU vesztét, hogy az ukránok és a grúzok csak vízummal látogathatják. A fordítottjának több esélye van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!