A lengyelek Magyarországot tartják második legfontosabb szövetségesüknek

2016. június 20. 15:32

A lengyelek Németország és Nagy-Britannia mellett Magyarországot tartják a legfontosabb szövetségesüknek, a kormányzó Jog és Igazságosság hívei egyértelműen Magyarországot részesítik előnyben, a liberális szavazók viszont Németországot - derül ki a Rzeczpospolita felméréséből.

2016. június 20. 15:32

A lengyelek Németország mellett Magyarországot tartják a legfontosabb szövetségesüknek, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) hívei pedig egyértelműen Magyarországot részesítik előnyben - derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilapban hétfőn közölt felmérésből.

A lap számára az IBRIS közvélemény-kutató készített felmérést, amely során a megkérdezettek 32 százaléka úgy találta: az Európai Unión belül Németország a legközelebbi szövetségese Lengyelországnak. 20 százalék szerint Magyarország a legfontosabb szövetséges, 12,5 százalék pedig az Egyesült Királyságot látja ebben a szerepben.

A felmérés azt is megmutatta: Németországot mindenekelőtt a liberális választók részesítik előnyben, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) hívei közül 72 százalék őt látja a fő szövetségesnek.  A PiS híveinek 40 százaléka viszont Magyarországban látja a legfontosabb partnert, ennél nagyobb bizalmat körükben egyik más ország sem élvez.

A jobbközép Rzeczpospolita kommentátora, Andrzej Stankiewicz úgy értékelte: Németország stratégiai partner volt az előző bal- és liberális kormányok számára, a tavaly november óta kormányzó PiS viszont „határozottan irányt váltott, higgadtabbá téve a Berlinnel fenntartott kapcsolatokat”.

A PiS külpolitikájával azonos tendenciát mutatnak a felmérés azon adatai, melyek szerint a lengyelek fontos szövetségesnek tartják Magyarországot és az Egyesült Királyságot – vélte Stankiewicz. Rámutatott: a PiS politikájának „állandó eleme a Budapestre való hivatkozás”, és a lengyel külpolitika „sokat fektet be a Londonnal való szorosabb együttműködésbe” is. A kommentátor szerint a lengyel kormánynak tetszik „a Brüsszellel szemben tanúsított brit távolságtartás, a tagállamok erős jogköréhez való ragaszkodás az Európai Unión belül, valamint az is, hogy az európai integrációt mindenekelőtt a gazdasági kérdésekre korlátoznák”.

Amennyiben a britek többsége a csütörtöki népszavazás során az EU-ból való távozás mellett szavazna, a PiS elveszíti azt a lehetőséget, hogy az uniós politikában az eddigi fő szövetségest, Berlint Londonnal helyettesítse – szögezte le Stankiewicz.

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. június 21. 00:03
Mi meg Oroszországot az elsõnek. Szopó!
korona
2016. június 20. 18:28
Minden szövetség érdekek alapján jön létre. Minden nemzet csak saját magát kedveli. Vagyis így kellene lennie.
egysegelem
2016. június 20. 18:23
"Tudod mit mérlegelnek ilyenkor? Hogy melyik országban mit kínálnak nekik, milyen kedvezményeket. Az dönt." Rona Peter maskepp tudja: "Egy OECD felmérés szerint a magyar támogatások és kedvezmények mértéke általánosságban mintegy 40 százalékkal nagyobb, mint a hasonló támogatások mértéke Szlovákiában és Lengyelországban. Amikor már az adókedvezmény sem elég Ez újabban nem igazán megy Róna Péter szerint, hiszen a befektető szempontjából ezek a támogatások – például különböző adókedvezmények – jók, de végső soron a termék minősége, a megbízhatósága és az előállítási költségek hatékonysága az, ami perdöntő az ő szempontjából. Ez a 40 százalékos többlet sok esetben már kevés az érdeklődő befektetőknek. Sokkal fontosabb a megfelelő beszállítói hálózat megléte. Róna Péter egy kecskeméti példát hozott fel szemléltetésül. A Mercedes szeretett volna egy magyar lökhárítógyártót Kecskemétre, hogy ott készüljenek számukra a lökhárítók. Ezt a feltételt azonban a magyar fél nem tudta teljesíteni, ugyanis nem volt olyan magyar vállalat Magyarországon, amely erre képes lett volna."
balbako_
2016. június 20. 17:56
Ha nálunk megkérdeznek embereket ugyanarra jutunk. A hazafias réteg a lengyelekre szavaz, a libsibolsik a németekre, vagy Amerikára voksolnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!