Megsemmisítené az ISIS-t Obama, mielőtt távozik

2016. április 06. 12:08

Barack Obama amerikai elnök hivatala végéig megsemmisítené az Iszlám Államot, beleértve a terrorszervezet vezetését, anyagi forrásait és infrastruktúráját. John McCain republikánus szenátor szerint azonban ez nem fog megtörténni, mivel nincs világos terv és koherens stratégia, így az Egyesült Államok csak egy újabb vietnami háborúba bonyolódik.

2016. április 06. 12:08

Barack Obama amerikai elnök két, helyi idő szerint keddi vezetői tanácskozás alkalmával is megerősítette, hogy az egyik legfontosabb feladata hivatali ideje végéig az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megsemmisítése. John McCain republikánus párti szenátor eközben bírálta az IÁ elleni amerikai stratégiát. 

Az elnök először Ashton Carter védelmi miniszterrel találkozott a Pentagonban, majd a Fehér Házban fogadta Joe Dunfordot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjét és az amerikai erők regionális parancsnokságainak vezetőit.

Obama már a két találkozó előtt kifejtette újságíróknak: az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt továbbra is azon lesz, hogy szétrombolják a terrorszervezet vezetését, anyagi forrásait és egész pénzügyi hálózatát, infrastruktúráját. Ehhez szükséges a katonai műveletek még jobb összehangolása a hírszerzési és a diplomáciai tevékenységgel – mondta.

Hangsúlyozta, hogy noha a dzsihadisták kezén lévő terület nagysága folyamatosan csökken, a törökországi és a belgiumi terrortámadások bizonyítják, hogy az IÁ még mindig képes súlyos csapásra. Megemlítette a koalíciós erők erőfeszítéseit a szíriai Rakka és az iraki Moszul közötti főút fölötti ellenőrzés megszerzésére. A két város ugyanis az Iszlám Állam két legfontosabb bázisa, s a terroristák ezekből koordinálják támadásaikat. „Nem tűrhetjük tovább, hogy Rakkában és Moszulban még jobban megvessék a lábukat, állandóan nyomás alatt kell tartanunk őket” – szögezte le Obama.

McCain: Ez csak egy újabb vietnámi háború

Közben John McCain arizonai republikánus szenátor Ashton Carter védelmi miniszterhez intézett levelet, amelyben kudarcosnak ítélte meg az Iszlám Állam elleni amerikai stratégiát. Szerinte az Obama-kormány túl óvatos, és ez gúzsba köti a katonai parancsnokokat. Állítása szerint ugyanis több parancsnok elmondta neki, hogy nem azt tarthatják elsősorban szem előtt, mi kell a győzelemhez, hanem elsősorban azt kell nézniük, hogy a kormány mit enged meg nekik.

A szenátor – aki egyúttal a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke – párhuzamot vont az Iszlám Állam elleni küzdelem és a vietnami háború között, mondván, a vietnamihoz hasonló vereség vár az Egyesült Államokra. Világos terv és koherens stratégia hiánya vezetett az akkori vereséghez, s ez lesz az Iszlám Állam elleni küzdelem vége is – jósolta levelében McCain szenátor, aki a vietnami háborúban haditengerészeti pilóta volt, majd öt évre hadifogságba került.

Ashton Carter azt javasolta hétfőn, hogy a kormány vizsgálja felül azt a 30 éve érvényben lévő törvényt, amely szabályozza az amerikai erők szerkezetét és viszonyukat a politikai hatalomhoz. A védelmi miniszter szerint egy új struktúrában növelni kell a vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének befolyását, ugyanis az Iszlám Állam elleni harchoz minden korábbinál jobban össze kell hangolni a regionális parancsnokságok tevékenységét.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csikasz
2016. április 06. 16:48
Ai-weh, ezek szerint nem jött össze? Én az ISIS helyében térdelve könyörögnék, hogy Putyin kegyelmezzen. Cserébe pedig elárulnám akár egyenes TV adásban is, hogy honnan van a több raklapnyi dollárom. Nevekkel, dátumokkal, mindennel. Gondolom ezt akarja megelőzni a dísz majom.
mo ching
2016. április 06. 16:31
Moszul felett van egy víztározó, azon egy gát, ami, ha leomlana vízözönt idézne elő, megsemmisítené a várost, 1,5 millió embernek lenne vége. A gát amerikai kézen van, mióta benyomultak Irakba Husszein ellen. És pont Moszul az IÁ fővárosa. Nahát.
Felvidéki1
2016. április 06. 15:17
DAESH-t, te hülye!!!!!!!!!!!!!!!!
kjkj945
2016. április 06. 15:16
Tegye !! Ki tartja vissza???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!