Újabb zászlóper indult Székelyföldön

2016. március 16. 19:56

Hargita megye prefektusa a törvényszékhez fordult annak érdekében, hogy a bíróság semmisítse meg azt a határozatot, ami a székely zászlót tette meg Hargita megye hivatalos jelképének. Jean-Adrian Andrei szerint elfogadhatatlan, hogy az „úgynevezett székely zászló” legyen a hivatalos jelképe egy olyan megyének, ahol románok és más etnikumú lakosok is élnek.

2016. március 16. 19:56

Újabb zászlóper indult Székelyföldön: Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa a törvényszéktől kérte annak a decemberben megszavazott megyei önkormányzati határozatnak a megsemmisítését, amely a székely zászlót tette meg Hargita megye hivatalos jelképévé. A bukaresti kormány megyei képviselője szerdán nyilatkozott újabb bírósági keresetéről az Agerpres hírügynökségnek. Andrei elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy egy olyan megyében, ahol románok és más etnikumú lakosok is élnek, az „úgynevezett székely zászló” a román állam egy közigazgatási egységének hivatalos jelképévé váljon. A prefektus szerint a megyei tanács erre vonatkozó határozata több jogszabályt is sért, ezért – miután a választott testület nem tett eleget a visszavonást sürgető felszólításának - közigazgatási bíróságon indított eljárást ellene.

A prefektus felidézte: a Hargita megyei közgyűlés nem először hozott ilyen döntést: a testület már 2009-ben határozatba foglalta, hogy a székely zászló legyen a megye hivatalos jelképe, a Maros megyei táblabíróság azonban ezt a döntést 2012 szeptemberében jogerősen megsemmisítette. Az önkormányzat azt követően hozott újabb határozatot a megyezászlóról, hogy Romániában tavaly külön törvényt hoztak a települések és megyék saját zászlóinak megalkotásáról és használatáról. A székelyföldi megye döntéshozó testületében kisebbségben lévő román tanácsosok azt kérték, hogy a – világoskék alapon arany sávot és a székely nap-hold jelképeket tartalmazó – lobogóra egy piros színű tölgyfalevél is kerüljön fel a románság jelképeként, javaslatukat azonban leszavazták.

A székely zászlóról

A világoskék tónusú, hosszanti arany sávot, valamint a holdat és a csillagot ábrázoló székely zászlót 2004-ben a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) fogadta el saját szimbólumaként: ezt az SZNT 2009-ben egész Székelyföld jelképévé nyilvánította. A román hatóságok az utóbbi években perek tucatjait indítva igyekeztek megakadályozni, hogy a közösségi szimbólumot a székelyföldi intézményekre is kitűzzék, ezzel nagyban hozzájárulva az újonnan alkotott jelkép ismertté válásához és elterjedéséhez.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. szeptember 13. 16:44
Nem hallom fejlett haladó érett demokratikus nyugatnak ahol már mindennek megvan a kultúrája aminek nálunk még nincsen,az emberi jogokra kényes és érzékeny jogvédő humánus, kisebbségvédő egyenlőségharcos jogvédő szervezetek tiltakozáshullámát, akik az úgynevezett "romániát" ostoroznák, szőnyeg szélére állítanák szankciókkal fenyegetnék, mivel kiírják magukat a az európai népek sorából, miközben az európai únió legnagyobb lélekszámú önhibáján kívül határain kívül rekedt kisebbségét a magyart védenék, az erőszakos, kirekesztő, elnyomó de legalább primitív és frusztrált, viszont annál inkább kisstílű balkáni oláhokkal szemben.
választópolgár
2016. szeptember 13. 16:44
Amint Erdélyország ÚJRA VISSZAKAPNÁ a függetlenségét azelőtt még a hegyipásztor inteligenciaszíntű oláhok behívnák az eu csendőrséget, a nátót, az enszt, a birodalmi rohamosztagosokat,és darth vadert.
kohntalan
2016. április 14. 13:49
Jó lenne, ha a hülye, bajkeverő székelyek nem hergelnék a románokat. A zászló csak egy darab műanyag, nem múlik rajta semmi sem.
Anti Komcsi
2016. április 14. 01:10
Ábelka, hülye vagy, leülhetsz, egyes. Az elvtársaid meg kifizetik a mai magyarpocskondiázás árát. Nektek bolsi libsiknek az az elsődleges, nem az igazság és nem a haza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!